Segueix-nos a les xarxes socials:

Pla de xoc contra atropellaments

Els passos zebra de Manresa tindran missatges impactants

La policia farà controls sistemàtics per denunciar els conductors que se saltin semàfors en vermell

"Un de cada dos ferits greus en accident de trànsit anava a peu". Aquest és el tipus de missatges que aquest any es pintaran en els passos zebra més cèntrics de Manresa, tal com ja s'ha fet amb èxit en ciutats com Barcelona i Terrassa. L'objectiu de la iniciativa, impulsada pel RACC, és sensibilitzar els vianants perquè, abans de creuar un pas zebra, s'assegurin d'haver estat vistos pels conductors.

Però també els conductors seran l'objecte d'una altra acció contra els atropellaments. I és que, de forma imminent, la Policia Local començarà a fer vigilància específica als passos de vianants amb una campanya "exhaustiva", segons el sergent de la Policia Local, Carles Muñoz.

Informació a fons a l'edició impresa

ACN/L'Ajuntament de Manresa ha posat en marxa un pla d'actuació per reduir la xifra d'atropellaments a la ciutat que, segons la Policia Local, en els últims tres anys no han baixat de la setantena anuals. En concret, durant el 2011 hi van haver 76 atropellaments, una xifra gairebé idèntica a la del 2010 i 2009. El director general del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, ha explicat que el pla de prevenció té la doble finalitat d'establir les bases per reduir les xifres de sinistralitat i millorar les actituds viàries dels ciutadans. A la capital del Bages, el 79% dels atropellaments han causat ferides lleus i el percentatge més gran de sinistralitat (23,75%) es concentra entre els majors de 65 anys.

El director general del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, ha explicat que els atropellaments són una de les parts de la sinistralitat "amb més resistència a la baixa". En aquest sentit, Aregio ha indicat que durant el 2011 es van produir 188 atropellaments a les carreteres, mentre que a les ciutats n'hi va haver 2800.

En el cas concret de Manresa, un estudi comparatiu entre dotze ciutats i elaborat pel Servei Català de Trànsit indica que la capital del Bages és una de les que registra un major número d'atropellaments. Així, durant el 2009, es van registrar 79 atropellaments, 74 durant el 2010 i 76 al 2011. L'any passat, el 79% d'aquests accidents van causar ferides lleus, un 18% ferides greus i un 2% de les víctimes van morir. Amb aquest pla, Carles Muñoz, sergent de la Policia Local de Manresa i coordinador de la campanya, ha explicat que es pretén reduir "al màxim" aquestes xifres que, segons assegura, s'han convertit en un "problema" per a la ciutat.

L'estudi indica que les causes principals dels atropellaments acostumen a ser per conductors que s'aproximen als passos de vianants a una velocitat inadequada i no respecten la prioritat del pas dels vianants, conductors amb manca d'atenció a la circulació, vianants que irrompen a la via per un pas sense comprovar que ha estat vist o bé, vianants que travessen la via per un lloc no autoritzat.

Per franges d'edat, el major nombre d'accidents es concentra entre la gent gran de més de 65 anys (23,75%). Després els segueixen els joves d'entre 15 i 19 anys (13,5%) i, finalment, les persones entre 20 i 24 anys (10,3%). Les dades no mostren 'punts negres' a la ciutat. Tot i així, entre els llocs de més risc destaquen el carrer Torres i Bages, sense passos zebra, el pas del final de l'avinguda de les Bases de Manresa, situat després d'un canvi de rasant, el pas de zebra situat a l'entrada del carrer Carrió, ocultat pels cotxes estacionats, i el Passeig per l'alt volum de trànsit que s'hi registra.

Més de 40 accions per evitar els atropellaments

El pla preveu una quarantena d'accions programades per la Policia Local. Així, dins les mesures imminents, els agents començaran a fer vigilància específica als passos de vianants i s'editarà un manual de recomanacions que es repartirà entre els conductors i vianants. A més, es milloraran aspectes de la via.

El pla d'actuació contra els atropellaments també compta amb la col·laboració d'entitats com el RACC, Montepio de Conductor i Afesival. En el cas del RACC, s'engegarà una campanya de sensibilització en passos de vianants, amb el nombre d'accidents igual que la que ja existeix a Barcelona, Terrassa o Madrid. Per la seva part, Montepio Conductors farà una campanya de sensibilització amb imatges de comportaments inadequats en suport publicitari que comptarà amb la col·laboració de Transport Castellà i Bus Manresa. A més, també es preveu fer una campanya de conscienciació de teatre al carrer, que comptarà amb la col·laboració dels alumnes del cicle artístic de batxillerat de l'institut Lluis de Peguera.

Finalment, l'entitat Afesival, que té com a objectiu fomentar l'educació i la seguretat viària, col·laborarà amb l'edició d'una falca de ràdio i d'un espot de televisió per conscienciar sobre el lema de la campanya: 'No et saltis el pas'.

Prem per veure més contingut per a tu