Un home nascut a Berga (Berguedà) s'enfrontarà demà a l'Audiència d'Osca a penes que sumen 25 anys de presó com a presumpte autor de l'assassinat d'una anciana a Sabiñánigo, a la qual va estrangular al seu domicili per robar-li els diners que guardava a la casa i que ascendia a 180 euros.

Els fets, l'enjudiciament dels quals es prolongarà fins al pròxim dia 23, van ocórrer la tarda de l'1 d'agost de 2010 al pis de la dona assassinada, a qui el processat coneixia de temps enrere ja que havia viscut en passades dates en una altra planta del mateix immoble.

En el seu escrit provisional d'acusació, a què ha tingut accés Efe, la fiscalia relata que el presumpte assassí, Carlos M.L., de 38 anys i nascut a Berga (Berguedà), es va trobar amb la víctima, de 74, en el portal de l'immoble i va entaular una conversa en termes amistosos.

Segons el ministeri públic, la dona, qui coneixia la mala situació econòmica que travessava el processat, el va invitar a pujar al seu habitatge i donar-li una mica de menjar i de diners.

Ja a l'interior del domicili, la víctima va servir una fruita al processat amb un ganivet i li va manifestar la seva intenció de donar-li 10 o 20 euros perquè pogués comprar-se una mica de menjar.

El fiscal argumenta que al sentir parlar dels diners, el presumpte agressor es va posar nerviós, es va abalançar sobre la dona, la va agafar del coll i li va exigir que li lliurés tot l'efectiu que tingués a casa a l'hora que l'amenaçava amb el ganivet.

La pressió exercida al coll va motivar un ràpid esvaniment de la dona, moment en el qual el processat, segons l'acusació pública, va decidir donar-li mort amb la finalitat de "facilitar" la culminació dels seus plans de robatori.

El processat va col·locar una tovallola i una brusa al voltant del coll de la dona i la va asfixiar, presumptament, exercint pressió sobre la seva cara i taponant-li les vies respiratòries amb les dues peces.

Posteriorment, va arrossegar el cos de la dona fins a un dels dormitoris de l'habitatge, el va introduir parcialment sota un llit i va tractar d'ocultar-ho amb un cobrellit.

Perpetrat el crim, l'acusat, sempre segons el relat del fiscal, va registrar un armari de l'habitatge i es va apoderar d'una quantitat pròxima als 180 euros.

Ja amb els diners en el seu poder, l'assassí es va quedar a l'habitatge a l'espera que es fes de nit amb la finalitat d'abandonar l'immoble sense ser vist.

Més tard va agafar el ganivet utilitzat en l'agressió i una bossa d'escombraries amb fruita i es va dirigir al quart de comptadors de llum de l'edifici, on es va fumar un cigarret abans d'abandonar el lloc, a primeres hores de la matinada de l'endemà.

El processat es va dirigir a l'estació de la localitat i unes hores més tard va agafar un autobús amb destinació a Saragossa, on es va desfer del ganivet.

El fiscal tipifica els fets com un presumpte delicte de robatori amb violència i intimidació i un altre d'assassinat, i demana per a l'acusat condemnes de 5 i de 20 anys de presó, respectivament, així com el pagament d'una indemnització de 27.000 euros al germà de la morta.