La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha arxivat la causa contra els detinguts al desembre del 2014 per suposat terrorisme anarquista en el marc de la primera part de l'operació Pandora, en considerar que malgrat el temps transcorregut no s'han trobat proves contra ells.

Entre les persones detingudes hi havia dues noies de Manresa, Alba G. M. i Beatriz Isabel B. D., que es van estar un mes i mig a la presó per aquest cas i que ara han quedat lliures de càrrecs.

D'aquesta manera, l'Audiència enterra definitivament una operació contra l'anarquisme que havia dut a terme els Mossos d'Esquadra, que vinculaven els detinguts amb suposats atemptats terroristes de baixa intensitat.

En la interlocutòria, Lamela arxiva la primera part de l'operació, que va suposar en total la detenció d'onze membres d'una organització anarquista a Barcelona, Manresa, Sabadell i Madrid, per la seva suposada relació amb diversos atemptats amb artefactes de fabricació artesanal.

La magistrada ja va arxivar el 2016 la segona part de Pandora i va aixecar la imputació de nou detinguts més a Barcelona a l'octubre del 2015. En aquella operació també havien estat detinguts un noi i una noia de Manresa, que també van quedar aleshores lliure de càrrecs.

En aquest cas, la magistrada tampoc no ha trobat proves que formessin part dels Grups Anarquistes Coordinats (GAC), responsables d'alguns atemptats com el d'octubre del 2013 a la Basílica del Pilar de Saragossa.

Segons Lamela, en el cas de la primera part de Pandora, després de tres anys d'investigació "amb punxades telefòniques i d'informes de tota mena" que han estat recollits, només s'ha pogut comprovar que els investigats es relacionen amb persones del col·lectiu anarquista i amb condemnats per la seva pertinença als GAC.

No obstant això, no s'ha pogut provar que els arrestats (onze persones, de les quals set van ingressar a la presó) "poguessin estar realitzant determinades activitats en el si de moviments anarquistes o grups terroristes".

Els arrestats al desembre del 2014 eren set dones i quatre homes, d'edats entre els 31 i 36 anys i de nacionalitats espanyola, uruguaiana, italiana i austríaca, que van ser detinguts en onze registres efectuats a Barcelona, a més de dos més a Sabadell i Manresa i un més a Madrid.