El jutge de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, va comunicar ahir la posada en llibertat dels set anarquistes detinguts en l'operació Pandora que continuaven a presó provisional, entre els quals hi ha dues manresanes, Alba G. M., de nacionalitat espanyola, i Beatriz Isabel B. D., de nacionalitat uruguaiana. Així ho van confirmar ahir a la nit fonts judicials.

La posada en llibertat condicional, segons les mateixes fonts, es farà amb una simple fiança de 3.000 euros. Tots set és previst que surtin avui de les presons madrilenyes on han estat empresonats durant el darrer mes. Alba G. M. estava ingressada a la de Soto del Real, mentre que Beatriz Isabel B. D. es trobava a la d'Estremera.

La comunicació de posada en llibertat es va fer el mateix dia que els Mossos d'Esquadra van divulgar els detalls de l'operació Pandora, en què es van detenir un total de nou persones fa un mes sota l'acusació de terrorisme. El cos policial els atribueix nou atemptats amb artefactes explosius casolans contra entitats bancàries, empreses i sectors religiosos, comesos presumptament per la coordinadora Grups Anarquistes Coordinats (GAC), de la qual formaven part les dues manresanes. Estan acusats d'un presumpte delicte de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista.

"No és una operació contra l'anarquisme, sinó contra una facció insurrecional de l'anarquisme, que té com a objectiu destruir l'estat mitjançant la violència, amb atemptats que, malgrat ser casolans, tenen molta capacitat de fer mal", va assegurar ahir a aquest diari l'intendent portaveu dels Mossos, Xavier Porcuna, fins al punt d'haver pogut ser mortals, segons va afegir el cos policial.

L'intendent va aclarir que no tots els detinguts estan acusats de tots els atemptats, sinó de formar part de l'organització que els perpetrava. La investigació haurà de determinar quins atacs s'atribueixen a cadascun d'ells. Per això, es desconeix en quines agressions haurien participat les manresanes detingudes. Els Mossos, però, van assenyalar ahir que la seva implicació hauria estat activa.