Segueix-nos a les xarxes socials:

L'episodi de pluges omple la Baells fins al 90,5% i Sant Ponç fins al 99%

La capçalera del Llobregat baixa plena tot i que Protecció Civil ja ha desactivat el pla Inuncat

Crescuda del riu Llobregat i la riera Calders (11 d'abril)

8

Protecció Civil ha desactivat l'alerta fixada ahir del Pla d'emergències per inundacions Inuncat per la crescuda dels cabals dels rius que han crescut amb l'últim episodi de pluges, un temporal que ha acabat d'omplir els pantans de la Catalunya Central. La Baells és al 90,5 % i Sant Ponç, al 99 %.

Durant part del dia d'ahir es va témer per crescudes a les lleres de les rieres de Merlès i de Merdançol. El Llobregat, prop de la seva capçalera, també baixava ple.

Ja de vespre, però, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destaca el Ter, al seu pas per Masies de Roda, on presenta un cabal amb nivell de perill (vermell), però amb tendència a la baixa, i al seu pas per Sant Joan de les Abadesses i Ripoll en nivell d'alerta (groc), també tendint a la normalitat.

I el Muga, al seu pas per Sant Llorenç de Muga, està en nivell d'alerta amb un cabal encara creixent; el Tordera, al seu pas per Fogars de la Selva, en alerta amb tendència a la baixa, i el Fluvià, en Esponella, manté nivell d'alerta.

Durant aquest dimecres, el Muga, a Sant Llorenç de la Muga, ha portat un cabal de 78 metres cúbics per segon, mentre que fa deu dies portava 0,33, i el Ter, per Ripoll, ha portat 270 metres cúbics per segon, quan fa dues setmanes circulaven 7.

Quan al pantà de la Baells, l'Agència Catalana de l'Aigua informar que està al 90,5% amb més de 99 hm3 emmagatzemats i tendència creixent. Per aquest motiu al llarg del matí s'ha incrementat el cabal de sortida de l'embassament, passant dels 0,8 m3/s als 7 m3/s. Es pren aquesta mesura per poder assumir l'aigua que arribi des de capçalera i alliberar aigua sense produir afectacions aigua avall.

També es recomana molta precaució a l'entorn del riu Segre els propers dies perquè el cabal podrà augmentar de manera sobtada a causa de les pluges i el desgel.

D'altra banda, l'SMC preveu que es mantindrà l'onatge fort al litoral fins a la tarda amb onades que podran superar els 4 metres al litoral de l'Empordà, la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat i els 2,5 m a la resta del litoral, podent provocar incidències en el front marítim i primera línia de mar.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 260 trucades relatives a 182 incidències pel temporal de pluja i vent. La majoria d'aquestes trucades s'han fet des del Vallès Oriental (31), Barcelonès (28), Osona (25) i Vallès Occidental (23). Per municipis, les trucades s'han realitzat des de Barcelona (15), Argentona (11) i Badalona i Mataró (8 trucades a cadascuna). La resta han estat molt disperses pel territori.

Els avisos s'han realitzat principalment per despreniment d'objectes a la via i obstacles a la calçada, inundacions, incidències de trànsit per climatologia, caiguda de branques i arbres i filtracions.

Només consta una persona ferida a causa d'aquestes incidències. El Sistema d'Emergències Mèdiques SEM ha informat del trasllat d'una dona en estat lleu al Centre d'Urgències d'Atenció Primària CUAP d'Horta a Barcelona ciutat a conseqüència d'una caiguda per la pluja.

Prem per veure més contingut per a tu