«El meu exmarit té molts diners a les caixes fortes de la masia: més de mig milió d'euros!». Això és el que, segons la fiscalia, va explicar una veïna d'Igualada, Mercè F. V., a dos amics seus a l'inici del 2013, poc després d'haver perdut totes les sentències del divorci. La separació l'havia deixat sense un cèntim, sense cap pensió, i sense la custòdia dels fills. No treballava, no tenia ingressos i vivia en un pis minúscul de la capital de l'Anoia.

Va ser en aquest moment, segons la fiscalia, quan Mercè F. V. i els seus dos amics, veïns de Santa Coloma de Queralt, es van posar en contacte amb un grup de delinqüents comuns d'Igualada per encarregar-los una missió: assaltar la masia del seu exmarit, situada a Estaràs (Segarra), i robar tots els diners que poguessin. El botí se'l repartirien conjuntament.

Però la cosa no els va sortir com s'esperaven. Els primers lladres que van visitar la masia, el 23 de febrer del 2013, van haver de fugir a corre-cuita després que l'exmarit de la presumpta inductora es desfés d'ells i truqués a la policia. El segon grup d'atracadors que, mesos més tard, van tornar al mas, es van endur només 200 euros, però van ser molt més violents que els primers: van ferir l'exmarit d'un tret de pistola i van lligar i agredir el seu pare, el seu tiet (tots dos d'edats avançades) i la seva nova parella sentimental.

Per aquest motiu, els presumptes autors seran jutjats la setmana vinent a l'Audiència de Lleida amb unes peticions de pena molt elevades. Com que la presumpta inductora, Mercè F. V., no va ser l'autora material dels fets, la fiscalia només demana per a ella sis anys de presó, però l'acusació particular augmenta la petició fins als 29 anys, perquè la fa responsable, no només de la preparació dels atracaments, sinó de la violència que els lladres van exercir sobre la seva exfamília política. «No va fixar cap tipus de límit ni prohibició amb relació a l'ús de la força, la violència, les armes, la intimidació i el que fos necessari per assolir l'objectiu», diu l'escrit d'acusació particular, que afegeix que la dona es va moure «per ànim de venjança i amb voluntat de perjudicar i fer mal» al seu exmarit. Els dos amics amb qui va idear presumptament el pla s'enfronten a les mateixes penes que ella.

A banda d'aquestes tres persones, l'Audiència també jutjarà dotze homes més, per haver participat, de forma directa o indirecta, en algun dels dos atracaments. Set són veïns d'Igualada i tres més viuen en pobles de l'Anoia (Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt i Jorba). Dos acusats més resideixen a Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat Nord.

Els atracadors que van participar en el segon assalt són els que s'enfronten a peticions més altes: de 16 anys de presó, per part de la fiscalia, i de 24 anys, per part de l'acusació particular. Els imputen un delicte de robatori violent, tres delictes de lesions, un de tinença il·lícita d'armes i un delicte d'homicidi en grau de temptativa.

Per justificar aquest últim delicte, les acusacions asseguren que un dels lladres va disparar un tret de pistola a l'exmarit a l'altura del pit, amb l'objectiu de causar-li la mort. La bala, finalment, va anar a parar-li a l'espatlla. Avui en dia, l'exmarit la continua duent incrustada, i l'haurà de portar tota la vida, ja que els metges no li han pogut extreure de l'espatlla.

Foragitats a trets d'escopeta

L'exmarit va rebre el tret en el moment d'arribar a casa, quan els lladres ja havien lligat, amenaçat i agredit els seus tres familiars. Després de rebre el tret, l'home no es va adonar que estava malferit, va agafar una escopeta i va disparar als assaltants, sense arribar a tocar-los. Els atracadors, immediatament, van fugir amb els 200 euros que havien pogut arreplegar de l'única caixa forta que havien aconseguit forçar. Ni rastre, però, dels 500.000 euros que suposadament hi havia a la casa.

Els participants en el primer assalt, en què només van ferir lleument l'exmarit, s'enfronten a penes més baixes, d'entre tres i cinc anys de presó. Les acusacions volen, però, que tots quinze processats, de forma conjunta, indemnitzin les quatre víctimes per les lesions i les seqüeles. La fiscalia xifra la indemnització en 33.600 euros, quantitat que l'acusació particular eleva a 245.000 euros.

L'acusació particular, que exerceix el Bufet Matamala de Manresa, confia que «els fets seran provats» i que «hi haurà un condemna per a tots els acusats».