Un nen de 12 anys, Zakaria Ouarguane, veí de Calaf, va morir ofegat aquest dijous al pantà de la Llosa del Cavall, a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). Sembla que el menor es banyava després d'haver participat en una activitat de caiac amb un grup del seu institut, l'Alexandre de Riquer.

Els fets van tenir lloc cap a 3/4 de 3 de la tarda. Segons expliquen fonts de l’empresa Kayak K.1, l’encarregada d’oferir l’activitat de caiacs prèvia a l’accident, de l’institut venien 47 alumnes i cinc professors i havien dut a terme l’activitat de caiac sense problemes. Un cop acabada aquesta, la majoria dels nens es van banyar, ja sense les armilles de seguretat, que s’havien tret un cop finalitzada l’activitat dels caiacs. Ho van fer en una platgeta situada a només uns metres de les instal·lacions de l’empresa, a la zona de Vilasaló. Llavors els docents van trobar a faltar un dels alumnes i després de buscar durant prop d’un quart d’hora dins i fora de l’aigua, es va decidir trucar als serveis d’emergències. 

L’avís a Bombers de la Generalitat es va fer a les 14.39 h i finalment la víctima es va localitzar dins l’aigua a les 16.06 h, gairebé una hora i mitja després. Tot seguit, efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el van intentar reanimar sense èxit. El dispositiu coordinat per part de Bombers va comptar amb efectius del Grup d’Actuacions Especials del GRAE subaquàtic, una embarcació, 12 dotacions terrestres i, inicialment, també s’hi va desplaçar l’helicòpter amb efectius del GRAE i metge. També hi van treballar dues unitats del SEM i un equip de suport psicològic. Per part dels Mossos d’Esquadra s’hi van desplaçar membres de la unitat de muntanya, seguretat ciutadana, investigació i un helicòpter. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir el fet, que en principi es considera una mort accidental.

L'embarcador de la Llosa del Cavall Gemma Aleman/ACN

«El pantà de la Llosa del Cavall no és com un riu, és com una piscina gegant», expliquen fonts de l’empresa Kayak K.1, que hi treballa cada estiu, a Regió7. En aquest sentit asseguren que la zona on es va ofegar el nen no era perillosa i que a aquest embassament hi va gent a banyar-se cada estiu i que és molt més segur que fer-ho en un riu. Sobre l’infant, l’empresa assegura que s’havia banyat abans al pantà durant l’activitat de caiac, tot i que amb l’armilla de seguretat. «No sabem què ha pogut passar. Estaven tots els nens banyant-se junts al mateix lloc i de sobte ens han dit que se n’havia perdut un», lamenten.

Ouarguane era un jove de Calaf «a qui agradava practicar esport, una mica entremaliat, però era un molt bon noi i es feia estimar», assegura el seu exentrenador de la Unió Esportiva Calaf, Miquel Colom.

L'institut lamenta la pèrdua

L'institut Alexandre de Riquer de Calaf ha publicat un comunicat a la seva pàgina web en el qual lamenta la mort del noi, alumne de 1r d'ESO d'aquest centre. "Ens sap molt greu haver-vos de comunicar la mort per accident de Zakaria Ouarguane. És una notícia terrible que ens colpeix tremendament i que ens recorda com som de febles i vulnerables els éssers humans", diu el text.

"Us ho volem comunicar de primera mà per tal que en tingueu coneixement i que, conjuntament, puguem acompanyar i donar alè a la família, en primer lloc, però també als companys i companyes de curs i a tothom qui l’havia conegut. Des del centre, en nom de la comunitat educativa, volem posar-nos a disposició de la família en aquests moments tan dolorosos", afegeixen des de l'Institut.

El centre modificarà la jornada lectiva d'aquest divendres i oferirà activitats d’acompanyament i de dol, amb el suport de l’Equip d’assessorament psicopedagògic de l’Anoia, "per tal de poder expressar la tristesa que sentim en aquests moments", apunta el claustre.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, també va mostrar ahir el seu condol a la família i a l'entorn del menor, a través de Twitter. "Colpit per aquesta tragèdia", va piular.

Sant Llorenç de Morunys, el municipi on va tenir lloc l’accident, ha decretat dos dies de dol oficial per la mort del menor de Calaf