Cas Obert - Regió7

Cas Obert - Regió7

Un testimoni de l'incendi de Castellar de la Ribera: «Vaig passar molta por i pànic: patia per les gallines i els conills»

Pilar Jané, de 72 anys, viu en una masia aïllada de Castellar i el foc li va arribar a la porta de casa

Pilar Jané amb el gos a la masia on viu de Castellar | OSCAR BAYONA

La Pilar Jané, de 72 anys, viu sola en una masia aïllada de Castellar de la Ribera. El foc va arribar fins a la porta de casa seva i no va dubtar en apagar les flames amb dues galledes: «Vaig passar molta por i pànic. Patia perquè no se’m cremés la casa, les gallines i els conills».El record dels grans incendis del 98 a la Catalunya Central, que van calcinar 25.000 hectàrees, bona part d’elles al Solsonès, li ha estat molt present: «M’hi va recordar molt. Pensava que m’ho arrasaria tot».

A la tarda de dimecres, quan va començar la tempesta de llamps, estava fora de la casa i va decidir treure’s les agulles del cap per por que li caigués un llamp a sobre. De cop, ja va veure una columna de foc i les flames li van arribar fins a tocar de casa. «Tot va quedar ben negre, feia molt soroll i vaig pensar que potser no tindria temps d’entrar a casa», lamentava ahir.

Va tancar el gos i el gat, i les gallines per protegir els animals en cas que el foc arribés a travessar la masia, però el va aturar ella sola, amb galledes i branques seques. «És com ho feia quan era petita amb el meu pare», recordava ahir al migdia.

Compartir l'article

stats