El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que de tots els incendis actius que hi ha a Catalunya en aquests moments el que més preocupa pel seu “enorme potencial”, de l’entorn de 50.000 hectàrees, és el de Lladurs (Solsonès). El cap d'intervenció dels Bombers als incendis del Solsonès, Santi Lleonart, ha explicat que tenen en procés de perimetració el foc de Lladurs però "lluny" de l'estabilització. En una atenció als mitjans, Lleonart ha detallat que el de Lladurs és el foc que més preocupa i on tenen concentrats tots els esforços amb l'objectiu de poder estabilitzar les flames al llarg d'aquest divendres, tot i que ha insistit que això és "prematur" encara.

Els Bombers han treballat "intensament" tota la nit en les tasques d'extinció de l'incendi de Lladurs, que continua actiu. Ha reconegut que es tracta d'un foc "molt complicat"; i que tot apunta que va tenir el seu origen en un llamp. Preocupa especialment el flanc dret, que és molt inestable i està en una zona boscosa. A més, hi ha focs secundaris que han cremat de forma irregular i que fan difícil resseguir el perímetre. D'altra banda, ha explicat que encara és prematur saber quantes hectàrees poden estar afectades per les flames.

Daniel Rovira, alcalde de Lladurs: "Em costa entendre que facin marxar les ADF, són els qui coneixen el territori"

Preocupat i indignat. Així es mostra l'alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, aquest dijous. El foc crema sense control al seu municipi i avança en direcció coll de Jou. L'alcalde lamenta que no es deixi actuar les ADF i assegura que "alguna cosa ha fallat en l'incendi". "Les ADF van controlar l'incendi, però van arribar els Bombers i els van convidar a marxar. Jo crec que si les coses s'haguessin fet més bé, avui no estaríem tots aquí", subratlla. En aquest sentit, lamenta que no deixin entrar les ADF: "No entenc que se'ls faci fora quan són els qui millor coneixen la zona". El foc avança cap a una zona escarpada, de molt difícil accés i amb masies aïllades. A més, no hi ha cobertura i és difícil contactar amb la gent que hi viu.


Ha detallat també que s'ha fet una tasca preventiva per saber quines són les masies que haurien de ser evacuades o confinades en cas que fos necessari. Fins al moment només s'ha hagut de fer un confinament preventiu.

 Un llamp pot estar "tres o quatres dies latent" i després causar un foc

Els Agents Rurals estan resseguint els 500 llamps que van caure aquest dimecres al Solsonès i que van causar dos dels grans incendis que està patint el país: el de Lladurs i el de Castellar de la Ribera. El cap de l'Àrea Bàsica del Solsonès, Jordi Carrasco, diu que han localitzat el llamp causant de l'incendi de Castellar i assegura que és molt important tenir-los controlats i fer-ne seguiment. "Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir", relata. De fet, assegura que a l'estiu a la Catalunya Central un 36% dels incendis estan causats per llamps. Per això, les unitats d'Agents Rurals porten un equip de primera intervenció i, si la revifada és petita, poden "limitar l'abast del focus" i avisar els mitjans d'extinció.

Quan cau una tempesta de llamps, com va passar dimecres al Solsonès, el Servei Meteorològic de Catalunya "sap dir amb exactitud a on han caigut". Així ho explica el cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que detalla que "tenim les coordenades del llamp i les patrulles dels Rurals poden seguir els llocs on han caigut per descartar que hi hagi punts calents i puguin ser focus de més incendis".

De fet, Carrasco admet que "és probable" que dels llamps caiguts puguin sorgir focus secundaris: "Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir". Per això, els Rurals porten un equip de primera intervenció amb extintors per poder actuar d'immediat si localitzen una revifada i evitar que el foc vagi a més.

 

Estabilitzats els focs de Sallent, Castellar de la Ribera i Corbera d'Ebre

També ha generat tensió, tot i que ja està estabilitzat, el de Cabrianes davant el risc que obrís una via amb molt recorregut en direcció al Llobregat. A Sallent es manté un dispositiu de dues dotacions. El consistori del municipi bagenc ha reconegut que estan vivint l'inici de campanya més "complicat" de les darreres dècades i ha demanat màxima precaució a la ciutadania.

 Els Bombers també han donat per estabilitzats els incendis de Castellar de la Ribera (Solsonès) i Corbera d'Ebre. En canvi, es mantenen actius els focs d'Artesa de Segre i Lladurs. Aquest últim és el que més preocupa, especialment el flanc dret que és molt llarg i el perímetre és inestable. Aquest foc del Solsonès és la prioritat de l'operatiu del cos d'emergències. A Artesa de Segre, continua activa la zona oest, que s'obre cap a Sant Mamet, i estan contingudes les zones est, nord i sud, on no s'ha superat l'eix de confinament previst. L'incendi de Corbera ha afectat unes 300 hectàrees, segons els Agents Rurals. El dispositiu general compta amb uns 400 bombers i 120 vehicles; i una vintena d'efectius aeris que s'hi aniran incorporant.

En el cas de l'incendi forestal de Castellar de la Ribera, que ja ha cremat 323 hectàrees entre ahir a la tarda i avui, podria haver estat causat per un llamp, segons els Agents Rurals. Als Bombers de la Generalitat els preocupa que no s'acabi convertint en un gran focPot arribar a cremar "desenes de milers d'hectàrees", ha alertat el cap del cos David Borrell.

Els Bombers han estat treballant durant tota la jornada en la creació d'un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per estabilitzar el foc. Hi ha diferents focus, i el més extens i on s’estan destinant més mitjans és el de Sauró.

Un bomber remulla terreny cremat al terme de Castellar de la Ribera Jordi Borràs

De fet, hi ha un incendi principal i una dotzena de petits focus simultanis provocats pels focs latents causats pels llamps, que poden revifar amb la calor i el vent durant els propers dies, o fins i tot noves tempestes seques. Tot i aquestes dificultats, esperen que després de les hores de màxima calor ja puguin concretar si el tindran perimetrat totalment o no.

A la zona del Solsonès, més enllà del foc de Castellar de la Ribera, el d'Ogern evoluciona favorablement, amb unes tres hectàrees afectades. Es manté un dispositiu d’una vintena de dotacions terrestres a l’espera també dels relleus i de la incorporació dels mitjans aeris. En canvi, es manté la preocupació per l'incendi de Lladurs per les condicions i el potencial. Els Bombers han treballat durant la nit amb una vintena de dotacions amb línies d’aigua i la utilització de foc tècnic.

D'altra banda, a les zones del Solsonès i el Pirineu nord es van detectar diversos incendis de llamp. En concret a Cabó, Coll de Nargó, Llesui, Tuixén, Aulas i Valldan. Aquestes s'estan monitoritzant, s’hi ha pogut arribar a alguns i s’hi ha treballat amb eines manuals. Els Bombers preveuen fer amb l’helicòpter una ruta de llamps per tal de prioritzar treballs i comprovar si n’ha sortit algun de nou.

El dispositiu d'extinció compta també amb un centenar d'efectius de la UME, així com efectius dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, Creu Roja, pagesos, voluntaris i policies locals, entre d'altres.

Possibles restriccions de cara a Sant Joan

El conseller d'Interior ha negat que s'hagi desatès cap foc però ha reconegut que en la situació actual de simultaneïtat s'han de "prioritzar" efectius en aquells que suposen un risc major. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit en concret que entén les queixes des d'alguns municipis, com Castellar de la Ribera, però ha assegurat que els alcaldes amb els que ha parlat li han expressat que entenen la situació. Elena ha reconegut que falten bombers i per això ha dit que la conselleria n'està contractant. D'altra banda, ha explicat que el Departament d'Interior monitoritzarà la situació i la previsió meteorològica per tal de decidir possibles restriccions de cara a la revetlla de Sant Joan.

S'han de "prioritzar" efectius en aquells focs que suposen un risc major

El conseller ha alertat que el risc és avui "tan greu com ahir i abans d'ahir" i ha afegit que, "encara que sembli impossible", les temperatures pujaran més aquest divendres. Elena ha dit que una situació de simultaneïtat de focs com la que s'està donant feia molts anys que no es donava i ha defensat que això obliga a "fer estratègia i decidir a on ataques". En tot cas, ha assegurat que si se'n declaren de nous s'aniran afrontant com s'ha fet fins ara. "A cada moment abordarem estratègicament la situació que es doni, abocant recursos allà on calgui", ha declarat.

Com ja han informat els Bombers, ha explicat que el de Lladurs és el que més preocupa perquè té un potencial de "desenes de milers d'hectàrees" per cremar.

Pel que fa a Sant Joan, no ha volgut avançar quin és el dispositiu que s'està preparant ja que ha afirmat que cal anar monitoritzant la situació fins l'últim moment. El conseller s'ha limitat a dir que la setmana vinent es donaran "indicacions sobre les restriccions i mesures" que s'adoptaran. Les mesures es podrien anunciar en una compareixença entre dimarts i dimecres.

Unió de Pagesos ha reclamat per carta a tots els ajuntaments catalans que adverteixin la població de l'alt risc d'incendis els pròxims dies en cultius i boscos i que l'excepcional situació d'altes temperatures i baixes humitats relatives requereix que la ciutadania col·labori amb la màxima precaució amb vista a la revetlla de Sant Joan.El sindicat exhorta els ajuntaments a fer una crida a la ciutadania perquè extremi les precaucions de manera especial enguany en l'ús de petards, coets i altre material pirotècnic que pugui fer servir els propers dies.

 Unió de Pagesos insta els ajuntaments a informar a través dels pregons, els bans i els e-bandos, sabent que en molts pobles de Catalunya continuen essent un eficient mitjà de difusió.