A causa del risc d'incendi forestal afavorit per les altes temperatures, aquest dissabte, dia 13 d'agost, el cos d'agents rurals activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i tancarà l'accés a 8 massissos: Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montsant, Garraf-Foix, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix.

L'episodi està motivat perquè es preveuen altes temperatures i humitats relatives baixes al litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre. A més a més, hi ha previsió de tempestes seques a aquesta mateixa zona al vespre de dissabte i matinada de diumenge. Al llarg de diumenge la situació de temperatures altes i humitats relatives baixes es mantindrà.

L'activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d'incendi forestal, així com també queden aturats els treballs forestals i la caça en els municipis afectats.

Cal recordar que l'incendi del Pont de Vilomara va produir-se en un cap de setmana amb una situació similar. Encara que el foc va iniciar-se fora del parc, va arribar a cremar més de 1.700 hectàrees.

Davant aquest situació, Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia en alerta el Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). A més, es manté un avís de risc per temperatures màximes extremes divendres i dissabte a moltes comarques catalanes.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), avui i demà dissabte s'intensifiquen les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. Avui es preveu una pujada de temperatures important i entrada de vent de sud-oest, que provocarà la pujada de les temperatures a les comarques del nord-est.