La salut de la gent gran s'ha de mesurar en termes de funció i no de malaltia, ja que és aquella la que determina l'expectativa de vida, la qualitat de vida i els recursos o suports que necessitarà cada població. L'objectiu és mantenir un nivell de funció que permeti el màxim grau d'autonomia possible en cada cas.

Les caigudes representen la segona causa mundial de mort per lesions accidentals o no intencionals. A més, les persones més grans de 65 anys són les que pateixen més caigudes mortals. Cada any hi ha al món milions de caigudes que requereixen atenció mèdica. Precisament, el 75% de les caigudes les pateixen persones més grans de 65 anys.

Així ho alerta l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al mateix temps que adverteix que l'edat és un dels principals factors de risc de les caigudes. «Els ancians són els que tenen un risc més alt de mort o de lesió greu per caigudes, i el risc augmenta amb l'edat».

Per això és tan important prevenir les caigudes en aquest segment d'edat, per les seves conseqüències clíniques i també per la pèrdua en la qualitat de vida que poden suposar.

Consells

La casa ha de tenir una bona il·luminació per evitar ensopegar amb objectes que són difícils de veure. No s'han d'utilitzar escales sense baranes. Les catifes han d'estar ben subjectades a terra. Els cables de l'electricitat, ben recollits. Cal tenir un bany ben adaptat, amb plat de dutxa i baranes tant a la dutxa com al vàter. S'ha de dur un bon calçat, també per casa. Posar les coses a una alçada correcta , ni massa altes ni massa baixes. Quan una persona no se sent segura, la millor opció és utilitzar un bastó o caminador. Abans d'aixecar-se del llit, s'aconsella seure un minuts abans de posar-se dret.