L'activitat física, juntament amb una bona alimentació, és clau per mantenir una bona salut a totes les edats, però té especial importància en les persones grans.

S'ha demostrat que la inactivitat física està relacionada amb el desenvolupament d'algunes malalties de més prevalença en la gent gran: problemes cardíacs, diabetis, hipertensió... a més de contribuir a la pèrdua d'autonomia física i mental que condueix a la dependència.

Els beneficis

Les persones grans es troben en un període de la seva vida en què cal posar especial atenció a la salut física, mental i socioafectiva. L'activitat física pot actuar sobre els tres vessants i permetre tenir una vida més sana, feliç i autònoma, sempre que es faci amb cura atenent les característiques i necessitats pròpies de cada persona.

Mantenir-se actiu físicament permet alentir o atenuar i, fins i tot, revertir molts dels efectes de l'edat, cosa que repercuteix favorablement tant en la persona directament com en la societat.

L'exercici físic és un protector neurocognitiu. Prevé i endarrereix el deteriorament cognitiu, tant per la seva influència sobre els factors de risc cardiovascular, com per si mateix i l'estimulació cognitiva que genera.

L'activitat física ajuda la gent gran a mantenir i restablir la força, l'equilibri, la flexibilitat i la resistència de l'aparell circulatori. Aquestes quatre àrees són importants per mantenir-se en un estat saludable i ser independent.

Augmentar la força i la resistència muscular facilita pujar escales i portar bosses. A mesura que s'envelleix, la majoria de persones perden entre el 20% i el 40% del teixit muscular. Els exercicis de força ajuden a restablir aquesta pèrdua.

Millorar l'equilibri ajuda a prevenir les caigudes.

Ser més flexible ajuda a recuperar-se més ràpidament de les lesions.

L'exercici o l'activitat física ajuden a sentir-se millor i a gaudir més de la vida, fins i tot en persones molt grans.

30 minuts d'activitat física diària

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que les persones de més de 65 anys incorporin trenta minuts d'activitat física a la seva vida diària.

Tota activitat suma, per petita que sembli: jugar amb els nets, apuntar-se a un grup de caminades, col·laborar com a voluntaris fent tasques actives, gaudir activament del lleure realitzant activitats com la petanca, el tai-txi, el ioga, les activitats aquàtiques o els balls de saló, fer tasques diàries de la llar, i treballar a l'hort o al jardí, entre d'altres.