Segueix-nos a les xarxes socials:

Investigadors del CSIC creen unes piles de combustible fetes amb paper

Investigadors del CSIC creen unes piles de combustible fetes amb papercsic

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han desenvolupat piles de combustible microfluídiques en paper que permeten que dispositius diagnòstics, com les tires usades en els test d'embaràs o de glucosa, funcionin sense bateries externes. Segons va informar el CSIC, l'ús de les tires de flux lateral s'ha estès en el camp del diagnòstic a causa del seu baix cost, lleugeresa, portabilitat i capacitat de proporcionar una resposta ràpida i fàcil de llegir, però aquests dispositius necessiten un lector amb bateries per quantificar el resultat.

Les piles de combustible desenvolupades per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), en col·laboració amb l'Institut de Catàlisis i Petroleoquímica, tots dos del CSIC, poden proporcionar prou potència elèctrica per alimentar els sensors òptics o electroquímics d'un assaig i mostrar els resultats sense fonts d'energia externes.

Segons el CSIC, el paper és un material barat, biodegradable, prim, flexible i, a més, té la capacitat de transportar fluids per capil·laritat. Basant-se en aquesta capacitat, els investigadors han incorporat elements al paper que reaccionen en entrar en contacte amb una mostra líquida (aigua en el cas de l'estudi) i d'aquesta manera es produeix la reacció que genera l'electricitat per a la posada en marxa del dispositiu de diagnòstic. Fins ara, els assajos s'han fet amb metanol com a combustible, però els investigadors treballen en l'optimització dels dispositius perquè puguin proporcionar energia a partir de molècules que són presents en fluids biològics, com són la glucosa en sang o la urea, en el cas de l'orina.

Prem per veure més contingut per a tu