Segueix-nos a les xarxes socials:

Científics xilens estudien el risc de col·lapse del bloc de gel més gran del món

Un grup de científics integrats en l'Expedició Antàrtica Xilena estudien aquests dies les possibilitats d'un col·lapse en la plataforma adjacent a la glacera Unión, un paratge extrem situat a mil quilòmetres del Pol Sud.

"La glacera Unió és en un punt adjacent a la major plataforma marina de gel de l'Antàrtida. Si aquesta plataforma arribés a col·lapsar, això tindria conseqüències climatològiques a escala global", va explicar a Efe el glaciòleg Francisco Fernandoy.

Fernandoy viatja aquests dies a aquest lloc, situat a 79 graus de latitud sud i que des de l'any passat alberga el campament base de l'Estació Polar Científica, operada conjuntament per l'Institut Antàrtic Xilè i les forces armades d'aquest país. La part oest de l'Antàrtida s'està escalfant, tant a la superfície, per l'exposició a l'aire, com a la profunditat, en contacte amb el mar, i ho està fent a taxes molt més elevades que les que es registren a la resta del planeta.

Els científics estan obstinats a descobrir a què es deu aquest fenomen i per això la glacera Unión ofereix unes excepcionals condicions d'estudi. Fernandoy confessa la seva passió per aquest paratge extrem, que va conèixer per primera vegada l'any passat i que contrasta amb les zones freqüentades pels científics a la península Antàrtica, on el clima és molt més càlid i humit. "Aquest lloc està allunyat de tot, una vegada que l'avió ens deixi allà, haurem de ser autosuficients", va relatar sobre una expedició "que barreja ciència i aventura a parts iguals".

El fet que molt pocs científics s'hagin endinsat en aquesta zona remota del continent blanc fa que la informació que se'n té sigui molt escassa.

Prem per veure més contingut per a tu