Un grup de científics integrats en l'Expedició Antàrtica Xilena estudien aquests dies les possibilitats d'un col·lapse en la plataforma adjacent a la glacera Unión, un paratge extrem situat a mil quilòmetres del Pol Sud.

"La glacera Unió és en un punt adjacent a la major plataforma marina de gel de l'Antàrtida. Si aquesta plataforma arribés a col·lapsar, això tindria conseqüències climatològiques a escala global", va explicar a Efe el glaciòleg Francisco Fernandoy.

Fernandoy viatja aquests dies a aquest lloc, situat a 79 graus de latitud sud i que des de l'any passat alberga el campament base de l'Estació Polar Científica, operada conjuntament per l'Institut Antàrtic Xilè i les forces armades d'aquest país. La part oest de l'Antàrtida s'està escalfant, tant a la superfície, per l'exposició a l'aire, com a la profunditat, en contacte amb el mar, i ho està fent a taxes molt més elevades que les que es registren a la resta del planeta.

Els científics estan obstinats a descobrir a què es deu aquest fenomen i per això la glacera Unión ofereix unes excepcionals condicions d'estudi. Fernandoy confessa la seva passió per aquest paratge extrem, que va conèixer per primera vegada l'any passat i que contrasta amb les zones freqüentades pels científics a la península Antàrtica, on el clima és molt més càlid i humit. "Aquest lloc està allunyat de tot, una vegada que l'avió ens deixi allà, haurem de ser autosuficients", va relatar sobre una expedició "que barreja ciència i aventura a parts iguals".

El fet que molt pocs científics s'hagin endinsat en aquesta zona remota del continent blanc fa que la informació que se'n té sigui molt escassa.