Garantir la seguretat dels nens ucraïnesos és la màxima prioritat
0%
Conflicto en Ucrania

Garantir la seguretat dels nens ucraïnesos és la màxima prioritat

Conflicte a Ucraïna

Garantir la seguretat dels nens ucraïnesos és la màxima prioritat

Aldeas Infantiles SOS ha posat en marxa un Programa de Resposta a Emergències a Ucraïna. El programa garanteix la protecció dels nens i nenes que estan patint el conflicte al país.

S’estima que 18 milions d’ucraïnesos necessiten ajuda i protecció. Segons avancen els dies, les necessitats d’aquells que estan patint el conflicte en primera persona van en augment i les famílies que s’han hagut de desplaçar s’han multiplicat. Davant aquest escenari, Aldeas Infantiles SOS ha posat en marxa el Programa de Resposta a Emergències al país, que té per objectiu prevenir la separació familiar durant els desplaçaments i proveir de refugi, aliments, productes d’higiene i suport psicològic a les famílies i als nens i nenes que ho necessitin. L’organització s’està focalitzant a atendre a nens i nenes no acompanyats per garantir-los un entorn segur i que puguin reunir-se de nou amb les seves famílies. Des d’Aldeas Infantiles SOS assenyalen que “la prioritat és assegurar la protecció i la seguretat de tots els nens i les nenes, així com de les seves famílies”.

Atenció prioritària

160.000 nens i nenes viuen tutelats per l’Estat ucraïnès i exposats al perill de combats i bombardejos. D’aquests, 100.000 menors es troben en institucions residencials amb poc personal i han d’enfrontar-se a importants desafiaments per brindar atenció primària, suport psicosocial i assistència, especialment a nens i nenes amb necessitats especials. Aquests menors estan exposats a un risc més alt de violència i abandonament i es troben aïllats, amb poques possibilitats de ser evacuats.

El personal d’Aldeas Infantiles SOS que es troba en el terreny ha pogut evacuar més de cent nens, nenes i famílies dels seus programes d’acollida i portar-los a un lloc segur a Polònia i Romania. Des d’Aldeas Infantiles SOS estan fent tot el possible, en col·laboració amb els governs i les ONG locals i d’altres països europeus, per ajudar més nens i nenes en famílies vulnerables i en cures alternatives. És per això, que han establert cinc prioritats en les quals han de centrar-se les intervencions:

Complir amb del dret internacional humanitari en els conflictes rellevants per a la infància ja que no s’ha brindat l’oportunitat d’evacuar la població afectada pel conflicte, cosa que viola greument els drets bàsics dels nens i nenes a la vida i la supervivència. Durant els primers set dies de la guerra, 21 nens i nenes van morir i 55 van resultar ferits.

Evacuar de forma immediata nens i nenes en institucions en què es troben atrapats en institucions sota les bombes sense un pare, mare o cuidador que els brindi afecte, cures i protecció.

Subministrar ajuda humanitària vital, inclosa l’atenció a la salut mental i el suport psicosocial als nens i nenes afectats per la guerra i les seves famílies, així com a professionals de cures alternatius, tant dins del territori ucraïnès com en els països veïns.

Proveir de refugi i atenció d’emergència de qualitat a tots els nens, nenes i adults que fugen de la guerra.

Crear plans a mitjà i llarg termini perquè els nens i nenes vegin complert el seu dret a una atenció i protecció de qualitat, tant a Ucraïna com en els països que els reben. Això inclou la reconstrucció dels sistemes de protecció infantil, cures alternatives i educació.

Serhii Lukashov, que és el director nacional d’Aldeas Infantiles SOS a Ucraïna

“En aquests moments, la majoria de les institucions residencials no tenen cap mena de suport, ni provisions ni diners; des d’Aldeas estem treballant per donar una resposta immediata a les necessitats de tots aquests nens i nenes”.

Infància interrompuda

La por i la destrucció s’han apoderat d’Ucraïna, mentre molts nens i nenes han vist la seva infància interrompuda sense previ avís. Els pares s’estan enfrontant a decisions difícils de prendre i molts nens estan en risc de créixer sols, sense les cures necessàries. Dels 7,5 milions de nens i nenes que hi ha al país, només n’han sortit mig milió. Aldeas Infantiles SOS demana el cessament immediat de les hostilitats i l’obertura de corredors humanitaris que permetin a nens, nenes i famílies fugir de la zona de conflicte i posar-se fora de perill.

Comencen a arribar a Polònia fora de perill

Dos grups de nens i nenes d’Aldeas Infantiles SOS de Brovary i de la regió de Lugansk (40 en el primer grup i 21 en el segon) han arribat a Polònia. Tant els menors com els educadors que els acompanyaven han sigut rebuts en la frontera per companys de l’organització a Polònia i seran reallotjats a Krasnik.

Conseqüències en la salut mental

Una de les grans preocupacions d’aquesta organització són les conseqüències que hi pot haver en la salut mental dels menors. Per aquest motiu, han proporcionat suport psicològic i han informat les famílies sobre la manera de preparar-se per a una emergència. S’està treballant amb els menors perquè siguin conscients de la situació i perquè sàpiguen com actuar davant moments de màxim estrès.

Scroll
o mantenir
Col·labora a:
aldeasinfantiles.es/dona/ucrania