La Coordinadora de Jubilats i Pensionistes, presidida per l'equip encapçalat per Baltasar Corrons, vol incrementar la seva oferta cultural impulsant una iniciativa singular: les Tertúlies de l'Experiència. El seu objecte és fomentar trobades periòdiques entre socis que tinguin interès a intercanviar experiències i vivències a l'entorn d'una afició comuna, per tal d'enriquir-se mútuament amb l'experiència que cadascú pugui aportar-hi en un moment donat. És a dir, no es tracta de xerrades ni de conferències puntuals, sinó de recobrar el gust per una antiga tradició catalana: la tertúlia.

La dinàmica de cada grup de tertulians -periodicitat de les trobades, mètode, dinàmica, etc.- la determinarà el mateix grup sobre la marxa i segons les seves conveniències. La Coordinadora únicament aportarà els mitjans imprescindibles -espai, logística i serveis complementaris- vetllant, a través del responsable de les Aules de Retrobament, Josep Fontanet, per la seva correcta coor- dinació.

Al capdavant de cada grup hi haurà un expert, que actuarà com a dinamitzador o com a líder, però sense pretensions de mestratge ni de donar lliçons, en el sentit de contribuir a resoldre dubtes o de reconduir debats segons la seva major experiència teòrica en el tema objecte de la tertúlia. Per participar en una de les tertúlies només cal ser soci de la Coordinadora i comprometre's a assistir-hi regularment. La matrícula serà gratuïta i les inscripcions són obertes des d'ara i es poden tramitar a través de la pàgina web fins a final d'agost o, en persona o telefònicament, al local de la Coordinadora des del 4 fins al 25 de setembre. Sense perjudici dels suggeriments que qualsevol grup de socis interessats en una matèria diferent pugui proposar, les tertúlies que en principi i de cara al nou curs s'han programat són les següents: Gaudir de la música, amb Ignasi Torras Garcia; Les pegues d'informàtica a nivell d'usuari, amb Lluís Gómez Díaz; Esgarrapant serrells de la nostra memòria històrica, amb Joan Cals Torres; Els secrets dels vídeos domèstics i del cinema amateur, Ramon Sucarrats Serra; Viatjar a través dels millors documentals, Josep Fontanet Torrentallè; Mirar i perpetuar la vida a través d'una màquina fotogràfica, Joan Segon Comellas; Ullades al patrimoni local i comarcal i a la història de Catalunya, Francesc Villegas Martínez; La tertúlia dels lletraferits (taller de lectura de poesia i narrativa), a càrrec de Josep Fàbrega Selva.

La Coordinadora torna a requerir a jubilats i pensionistes la seva implicació activa, ja que, en el fons, pretén des de la seva constitució fer adonar la gent gran que a partir de quan es deixa de treballar es disposa de molt més temps lliure, el qual es pot dedicar, almenys en part, a col·laborar per tal de millorar la societat, participant en activitats culturals o assistencials, sempre des del voluntarisme més estricte. Per aquesta raó, la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes ha defensat a bastament que el missatge més important que es pot fer arribar a la gent gran és aquest: "hem de començar per millorar nosaltres mateixos. El nostre objectiu ha de ser aprendre i comprendre, tant se val l'edat i la condició. Exercitar la ment i la memòria és molt positiu sempre. Això ens ajudarà a realitzar-nos com a persones. A més, tenir il·lusió per aprendre ajuda a conservar jove l'esperit".

La Coordinadora ha tingut constantment una inquietud molt definida: motivar la gent gran perquè es mantingui intel·lectualment activa fomentant aules de formació permanent, estimulant el voluntariat, les relacions intergeneracionals i el respecte pel medi ambient. Des de la Coordinadora es té molt clar que ser una persona gran vol dir entrar en una nova etapa creativa i de participació i suposaria un error valorar des d'un punt de vista negatiu el que aquest fet implica.

La Coordinadora de Jubilats i

Pensionistes de Manresa, com

moltes altres entitats del teixit civil, va néixer l'any 1978 amb l'objectiu d'atendre, entomar i donar resposta, dintre les seves limitades possibilitats, al desconcert conside-

rable de l'administració local de

l'època envers la realitat punyent

d'uns col·lectius de gent gran que

tenien una presència creixent en

la societat.