Un cop s'ha donat per tancada la comissió informativa sobre les obres de la Reforma de Manresa, els grups municipals van fent públiques les seves conclusions. CiU ho va fer ahir, amb un rosari de 24 punts que afegeixen més llenya al foc del mea culpa que ja ha entonat el govern municipal, d'altra banda evident tractant-se d'analitzar una obra que havia de durar 18 mesos, va començar l'agost del 2005 i encara no s'ha acabat.

En el text de Convergència es fa referència un cop i un altre a la indefinició que ha marcat l'actuació i que no s'ha resolt ni quan l'obra s'ha posat a l'ull de l'huracà. Com a exemple destacat, el sobrecost de 3,6 milions (3,1 segons el govern) que s'haurà de pagar amb els diners de la sanció que es posarà a l'empresa Eyssa, la major superfície comercial construïda i l'ajust de la concessió de la zona blava. A més, el mur del passeig del Riu es finançarà amb càrrec als pressupostos municipals.

Segons conclou CiU, a data d'avui no hi ha cap estudi tècnic que avali la sanció a aplicar ni el seu import. Per via legal, la concessionària pot exigir el pagament del deute, en canvi, la sanció sembla un tema sotmès a negociació. Pel que fa a l'increment dels metres quadrats comercials, "no ens consta que s'hagi fet la valoració de l'increment dels aprofitaments derivats". Així doncs, es va a parar a l'explotació de la zona blava, que és d'on surten els diners per fer rutllar l'operació. Segons afirma CiU en el seu informe, "l'equip de govern pretén ampliar les places adscrites a la zona blava com una nova ajuda al finançament dels projectes".

Convergència denuncia que a Manresa la zona blava no es dissenya en funció de la mobilitat, sinó de les necessitats financeres del projecte de la Reforma. "Un altre cop els ciutadans en sortim perjudicats", afirma.

En el document, CiU posa en dubte les bases de la concessió, ja que "sense haver arribat a cap punt en el difícil equilibri financer es propicien una sèrie d'acords (gestió zona blava, gestió de la grua municipal...) que si bé són previstos en el plec de clàusules semblen difícils de justificar".

Per això, Convergència ataca una altra pota de l'acord, com és la construcció d'un aparcament a sota el Puigmercadal quan s'arribi a un nivell determinat d'utilització de l'aparcament. CiU creu que l'actuació duta a terme a la Reforma genera seriosos dubtes sobre la capacitat de l'equip de govern per gestionar l'actuació a fer a l'aparcament del Puigmercadal. Convergència recorda que en aquesta actuació hi hauria les mateixes parts involucrades, així doncs, "cal reestudiar la situació contractual d'aquesta actuació i preveure garanties".

El tram final de les conclusions el dedica a apuntar cap a l'alcalde, que és qui té la potestat de fer complir les responsabilitats polítiques. CiU afirma que la greu manca de control polític en la fiscalització i seguiment per part del govern municipal, del projecte de la Reforma, ha suposat un greuge per al conjunt de la ciutat, per la qual cosa "se'n deriven responsabilitats polítiques per part de la regidora d'Urbanisme". Per això considera necessari una reorganització urgent de l'àrea d'Urbanisme i l'assumpció de responsabilitats per part del màxim responsable tècnic.