Manresa disposa d´un nou mapa escolar, que s´aplicarà a partir del curs 2011-12. Així ho han aprovat el Consell Escolar Municipal i el Departament d´Educació de la Generalitat de Catalunya després de mesos de treball. Amb els canvis introduïts, el mapa escolar passa de tres a quatre zones i manté l´escola Flama com a zona única fins que es faci efectiu el seu trasllat a la ciutat de Manresa, quan s´integrarà a una de les altres zones. Els elements que van portar a estudiar una modificació de la zonificació escolar són l'augment demogràfic i el moviment de la població dins la ciutat, la creació de noves escoles, i el fet de buscar una escolarització més equilibrada.

En concret, el nou mapa escolar és el següent:

Zona A:

-Escola Sant Ignasi

-Escola Pare Ignasi Puig

-Escola Valldaura

-Col·legi Santa Rosa de Lima

Zona B:

-Escola Puigberenguer

-Escola Bages

-Escola Renaixença

-Col·legi Ave Maria

-Col·legi Joviat

Zona C:

-Escola La Sèquia

-Escola Pare Algué

-Col·legi La Salle

-Col·legi Vedruna

-Col·legi Espill

Zona D:

-Escola Serra i Húnter

-Escola Ítaca

-Escola La Font

-Col·legi Oms i de Prat

-Col·legi Mare de Déu del Pilar

Zona única:

-Escola Flama

El camí per arribar al nou mapa

L´augment demogràfic que ha viscut Manresa els últims anys i els moviments de població dins la ciutat, la creació de nous centres educatius i la cerca d´una escolarització més equilibrada van fer que des del Consell Escolar Municipal es veiés necessari crear una comissió per treballar una nova zonificació del mapa escolar. Aquesta comissió, que es va constituir el 25 de novembre del 2009, ha estat integrada per representants de diferents sectors del món educatiu i membres del Consell Escolar Municipal.

La comissió va fer diferents reunions de treball, de les quals van sortir diverses propostes:

-que el mapa escolar tingués 4 zones (proposta de la Coordinadora de defensa de l´Ensenyament Públic (CODEP)

-que el mapa escolar tingués 6 zones (proposta de la CUP)

-que el mapa escolar fos una zona única (proposta de l´escola concertada).

A partir de les propostes es van aportar dades estadístiques treballades sobre el mapa i juntament amb l´anàlisi fet per tècnics del Departament d´Educació de la Generalitat i de l´Ajuntament es va arribar a les següents conclusions:

-Proposta de zona única: aquesta proposta té a favor el dret d´elecció de centre de les famílies, i en contra la possible distribució irregular de l´alumnat. Hi ha un informe del Síndic de Greuges que desaconsella aquesta opció en ciutats de les dimensions de Manresa.

-Proposta de 6 zones: les zones són massa petites i l´oferta i la demanda no queda equilibrada.

-Proposta de 4 zones: es va creure que aquesta proposta és la que millor s´adapta per compensar l´oferta i la demanda. Tot i això, es va introduir alguna modificació a la proposta inicial de la CODEP.

Un cop fetes aquestes modificacions, la proposta es va presentar al plenari del Consell Escolar Municipal on els seus membres la van aprovar per unanimitat. Posteriorment, la proposta ha estat ratificada pel Departament d´Educació.