Independentment dels resultats, que caldrà veure, a les comarques centrals el procés sobiranista juga a favor dels partits que defensen aquesta opció a l'hora de confeccionar les llistes de cara a les eleccions municipals del maig.

En general, CiU, ERC i la CUP diuen que ho tenen menys difícil que fa quatre anys per trobar gent que s'hi involucri perquè les ganes de canvi també motiven la implicació directa des de l'àmbit municipal. Per contra, PP i PSC asseguren que amb el procés noten pocs canvis però més aviat els perjudica, mentre que ICV, i també la CUP, perceben que se'ls acosta gent mobilitzada per qüestions socials. Els primers aspiren a incrementar llistes a la regió central i, en canvi, PP i PSC en podrien perdre alguna. Amb tot, tancar llistes continua costant.

CiU nota una embranzida a l'hora de fer candidatures amb el context sobiranista. "Al Bages hi ha hagut gent que se'ns ha tornat a acostar", assegura el president comarcal de CDC en aquesta comarca, David Bonvehí, i parla de "persones que mai havien format part de cap llista, i ni tan sols del partit, però que ara s'hi han involucrat com a independents, i alguns directament encapçalaran el partit", com és el cas de Carles Claret a Castellnou, de Santi Llopart a Castellbell i de Laia Comes a Oló. Ho atribueix al fet que "hi ha gent que s'involucra a treballar en qüestions nacionals i això els desperta l'interès per la política".

Més enllà de la comarca, el president de la federació del partit a l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona, Juli Gendrau, admet que el procés hi contribueix, o com a mínim "permet contrarestar les pèrdues que tindríem pel fet que involucrar-se en política cada cop està més mal vist". Ara bé, apunta que aquesta major predisposició "tampoc serà determinant" quant al probable increment de candidatures.

Un altre partit que nota un impuls amb l'actual conjuntura és ERC. El seu president al Bages, Lluís Oliveras, entén que per a bona part de l'electorat "aquestes municipals podrien esdevenir una primera volta de les plebiscitàries, i després de 3 anys de manifestar-se, molta gent busca una implicació més directa que el simple vot i s'apunten de voluntaris en organitzacions o a llistes als ajuntaments".

Assegura que el 9-N és el que ha donat més embranzida al partit a la comarca; "per a molts va ser un assaig electoral al seu municipi, i en veure els resultats, s'han acabat animant". Puntualitza que això no fa desaparèixer les dificultats a l'hora de trobar gent per completar les llistes, si bé ara s'ha pogut fer secció local en municipis on el 2011 no va ser possible, com el Pont, Castellgalí i Castellnou, i en algun cas, fins i tot hi ha hagut dos candidats disposats a anar davant.