L'Ajuntament de Manresa ha ordenat precintar aquest matí la Sala Ciutat, ocupada des de fa un mes, on avui al vespre és previst que tingui lloc un concert del cantautor Feliu Ventura. Un ban firmat per l'alcalde Valentí Junyent penjat a la façana al·lega que l'Ajuntament "no ha autoritzat ni pot autoritzar cap forma d´ocupació o d´ús de la Sala Ciutat a causa del risc per a la seguretat de les persones que originen les deficiències en les instal·lacions interiors de l´edifici".

La decisió s´ha adoptat, segons informa el ban, "davant la permanència en els dies d´aquesta situació d´ocupació no autoritzada de la Sala Ciutat i el fet que els ocupants, tot i sabent que la Sala no reuneix les condicions per fer-hi actes de pública concurrència, han organitzat un concert per avui".

També afegeix que "en aquest context de protecció de la seguretat de les persones, no es permet l´entrada a la Sala Ciutat, de manera que les persones que hi accedeixin, contravenint aquesta prohibició, assumiran el seu propi risc així com el dels menors".

L´Ajuntament justifica aquestes actuacions perquè "en qualitat de propietari de l´edifici, tot i respectant a les persones que reivindiquen la recuperació de la Sala Ciutat, ha de complir amb el deure d´adopció de mesures cautelars de protecció que estableix la llei estatal del Sòl i la llei d´Urbanisme de Catalunya, per evitar el risc per a la seguretat de les persones que tingui causa en deficiències de l´edifici".

El ban també recull que la Sala Ciutat és un edifici que es troba en desús des de fa molts anys i que "no té les condicions tècniques mínimes de seguretat per a les persones, ni disposa de les instal·lacions necessàries per al seu ús com equipament públic". Igualment, afegeix que l´edifici presenta una sèrie de deficiències que suposen un perill per a les persones i que han estat recollides per un informe dels serveis tècnics municipals. Raó per la qual, l´ocupació reivindicativa de la Sala Ciutat "posa en perill a totes les persones que accedeixin al seu interior".

Segons ha informat l'Ajuntament, el contingut del ban s´ha comunicat al llarg del matí tant a les persones identificades com a ocupants de l´edifici com a l´empresa que representa l´artista que havia d´oferir el concert d´avui.

La negociació, en procés

L'Ajuntament i el col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat, que el dia 24 de gener va ocupar l'equipament de la plaça de Sant Ignasi per evitar-ne l'enderrocament, estan negociant vies per desencallar el conflicte. Les converses compten amb la mediació del Col·legi d'Advocats de Manresa. Per ara, l´equip de govern ha plantejat als responsables de la mediació que, mentre durin les converses, els ocupants de la Sala Ciutat s'abstinguin de fer qualsevol actuació o d´organitzar cap activitat a la Sala Ciutat per evitar posar en risc la seguretat de les persones.

L'Ajuntament vol tirar endavant l'enderroc de la Sala Ciutat per fer les actuacions previstes al sector. Per la seva banda, el col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat vol preservar-la i convertir-la en un espai cultural i social autogestionat.