Segueix-nos a les xarxes socials:

"Set familiars meus han mort al mar"

El naufragi de fa una setmana al Mediterrani d'una embarcació amb prop de mil immigrants ha demostrat que rere la fredor de les xifres s'hi amaguen històries personals. La senegalesa Kady Diaby, establerta a Manresa fa 5 anys, creu que tothom voldria quedar-se al seu país a treballar

"Set familiars meus han mort al mar"Mireia Arso

«Tothom voldria quedar-se al seu país, fer-hi negocis i treballar-hi. Jo també vull tornar», però no hi ha oportunitats, relata Kady Diaby. És senegalesa i fa 10 anys que és a l´Estat espanyol, i 5 que viu a Manresa. Acaba de perdre set membres de la seva família i del seu marit als últims naufragis d´immigrants que hi ha hagut recentment a les costes a prop d´Itàlia. Almenys nou dels morts tenien parents a la capital del Bages (vegeu Regió7 de dissabte).

Diaby ha explicat a aquest diari que els seus familiars volien arribar a Europa per gaudir d´una vida millor, igual que van fer ells temps enrere. Tres eren de Senegal i quatre de Gàmbia. Ella i la seva família són originaris d´un petit poble a prop de Bandafassi, a 750 quilòmetres de la capital senegalesa de Dakar i a la frontera entre els dos països africans.

«No venien junts. Venien separats», ha explicat. Mantenia contacte amb ells via telèfon, però de cop i volta van deixar de trucar. «Des de dimecres passat no en sabia res», fins que els van comunicar que els seus parents eren morts. Primer els van dir que n´eren quatre, i posteriorment tres més. Entre els qui van perdre la vida al Mediterrani també hi havia veïns del seu poble. «Estic molt malament», assegura.

Kady Diaby afirma que ella i la seva família voldrien tornar al seu país. Entre altres coses perquè la crisi els afecta de ple «i tot és molt dur. Jo fa que sóc aquí 10 anys, i només he treballat 3 mesos i no tinc cap mena d´ajuda». És casada i té 4 fills. Els seu marit es va establir a l´Estat espanyol l´any 2000 de manera legal, i posteriorment hi va haver el reagrupament familiar.

Diaby va ser una de les primeres persones que van participar a l´Escola de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi de Manresa. La seva responsable és Maria Àngels Marsinyach, la primera a qui van explicar els fets. «Com que són amics meus el primer que vaig voler fer és anar a saludar les famílies. És el primer que et passa pel cap per donar-los consol davant una situació desesperada. No veien els familiars des de feia anys», afirma.

Prem per veure més contingut per a tu