El crist romànic de la Seu de Manresa es podrà veure a partir d'ara a la nau de la basílica

La rellevància de la peça, fins ara al petit museu de la Seu, ha fet que es traslladi com es va fer amb al frontal florentí

Després del frontal florentí, la talla romànica és la peça més valusoa que es guardava al museu de la Seu

Després del frontal florentí, la talla romànica és la peça més valusoa que es guardava al museu de la Seu / BASÍLICA DE LA SEU

Redacció

Un dels elements més valuosos que es pot veure actualment al Museu de la Seu de Manresa, la talla romànica del Sant Crist que data del segle XII, es podrà contemplar a partir de mitjans d’aquest mes a la nau de la basílica. Anirà al portal de Sant Antoni, el que dona al parc de la Seu. La nova ubicació es presentarà en un acte públic el divendres 17 de maig a les 8 del vespre.

Serà el segon trasllat significatiu de peces del Museu a la nau de la basílica per donar-hi més visibilitat i rellevància. L’octubre del 2022, el preuat frontal florentí també va ser traslladat del museu a la nau principal de la basílica, un cop es va restaurar.

En aquest cas el crucifix és un dels pocs vestigis romànics que es conserven al temple manresà i una obra força desconeguda per a la ciutadania en general. Es tracta d’una talla de fusta policromada, datada del segle XII, que representa a Jesucrist crucificat, mort, en una posició serena i cobert amb el perizoni.

Una peça amagada

La peça es va trobar l’any 1899 amagada darrere el retaule de la capella de Sant Josep, a l’absis de la Seu. D’allà, es va traslladar a l’arxiu capitular i, posteriorment, al Museu de la Seu, inaugurat l’any 1934.

Amb el pas del temps, la talla presentava diverses patologies que desvirtuaven l’obra: fissura del braç dret, brutícia, repintades successives, corcs, etc. El bisbat de Vic la va fer restaurar l’any 2012, comptant amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Associació Amics de la Seu. La restauració de la peça va anar a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Posteriorment, l’Associació Amics de la Seu va encarregar una vitrina per poder exposar la talla en bones condicions.

Després de l’esmentat frontal florentí, restaurat i inaugurat l’any 2022, la talla del crist romànic és considerada l’obra més valuosa de les que es guardaven encara al Museu de la Seu. La rellevància de la peça i la dificultat d’accés al Museu, on s'arriba per una estreta escala, van fer decidir els responsables de la basílica d’exposar-la a la nau principal i posar-la a l’abast del públic en general.

Després d’avaluar diferents opcions, finalment, la talla quedarà ubicada en una cantonada de l’extrem esquerre del portal de Sant Antoni, al costat de la Capella de Sant Josep, molt a prop d’on va ser trobada.

El cost del trasllat i de l’adequació de la vitrina ha estat assumit pel Capítol de Canonges de la Seu de Manresa.

Acte de presentació

L’acte de presentació de la nova ubicació anirà a càrrec de mossèn Joan Hakolimana, rector de la Seu i president del Capítol de Canonges. Posteriorment, Jordi Camps, antic conservador en cap de l’àrea d’Art Romànic del MNAC, farà una breu introducció sobre la talla i sobre el context artístic i iconogràfic en què s'insereix. Es durà a terme el divendres 17 de maig a les 8 del vespre coincidint amb el Dia Internacional dels Museus.