Brussel·les obliga Microsoft a aportar més informació sobre els potencials riscos de la seva eina d'IA generativa

La companyia s'exposa a una sanció de fins a l'1% de la seva facturació global si incompleix els terminis de la Comissió

El logo de Microsoft al MWC 2024

El logo de Microsoft al MWC 2024 / Jordi Borràs (ACN)

Albert Cadanet (ACN)

La Comissió Europea intensifica la seva vigilància sobre Microsoft i li trasllada una notificació formal perquè aporti més informació sobre els potencials riscos de la seva eina d'intel·ligència artificial generativa. Segons l'executiu comunitari, existeix la sospita que l'empresa estaria incomplint la Llei de Serveis Digitals en àmbits com la distribució viral de 'deep fakes' o de serveis que poden confondre els votants de cara a les pròximes eleccions europees. Microsoft té fins al 27 de maig per facilitar la informació pertinent a Brussel·les i, en cas que incompleixi el termini, s'exposaria a una sanció de fins a l'1% de la seva facturació global i a multes periòdiques equivalents al 5% de les seves vendes diàries a escala mundial.

En el comunicat publicat aquest divendres, però, la Comissió Europea deixa clar que la sol·licitud no prejutja les mesures que es puguin adoptar en un futur. "En funció de les respostes, la Comissió estudiarà quins seran els següents passos", apunta.

L'avís a Microsoft arriba just l'endemà que l'òrgan executiu de la Unió Europea obrís una investigació a Meta per avaluar si Facebook i Instagram estan incomplint la Llei de Serveis Digitals en àmbits relatius a la protecció dels menors. En concret, Brussel·les estudiarà si els algoritmes que fan servir les dues plataformes generen "comportaments addictius" entre els més joves i si aquests els empenyen a consumir continguts cada cop més extrems.