Els fidels catòlics que durant la celebració del primer Any Jubilar del Camí Ignasià -entre demà i el 31 de juliol del 2016- pelegrinin als santuaris de Loiola i de Manresa, inici i final del camí, tindran indulgència plenària. Així ho ha comunicat mitjançant sengles decrets, un per a cada lloc, el cardenal Mauro Piacenza, penitenciari major de la Santa Seu. En definitiva, significa que el Vaticà reconeix de manera oficial que aquest pelegrinatge està dins de l'església Catòlica, i que disposa de la benedicció del papa Francesc.

La publicació de la Santa Seu s'ha fet responent les sol·licituds del pare provincial de la Companyia de Jesús, Francisco José Ruiz Pérez SJ, al costat del bisbe de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla, i del de Vic, Romà Casanova, en les diòcesis dels quals hi ha els dos santuaris ignasians de referència del Camí Ignasià: el de Loiola, a Azpeitia, i la Cova de Manresa.

Amb els peus embenats

Per obtenir la indulgència cal complir les condicions habituals establertes pel dret canònic. A banda de pelegrinar, això és "confessió sacramental, comunió eucarística i l'oració per les intencions del Summe Pontífex", detalla el decret. I afegeix que els fidels hauran d'assistir a alguna funció religiosa o pregar per la fidelitat a la fe cristiana, per les vocacions sacerdotals i religioses i per la defensa de la institució de la família humana, "i acabar amb l'oració del Parenostre, el Credo i les invocacions a la B. Verge Maria i a sant Ignasi".

El decret recorda que sant Ignasi "va arribar amb els peus embolicats amb benes i coixejant d'una cama, de Montserrat fins a la ciutat dels voltants de Barcelona anomenada Manresa, a final del mes de maig del 1522".