Segueix-nos a les xarxes socials:

Els cònsols de Txèquia i Eslovàquia lloen la seva separació pacífica

Jaime Martín i Joan-Ignasi Torredemer recorden la dissolució amistosa de Txecoslovàquia i remarquen la bona convivència posterior

Els cònsols a Barcelona d´Eslovàquia, Joan-Ignasi Torredemer, i de Txèquia, Jaime Martín, van protagonitzar un fèrtil cara a cara en la segona taula de debat, que portava per títol «La força de l´acord». Ambdós van coincidir a valorar que el procés de separació amistosa de les nacions que integraven l´antiga Txecoslovàquia, dissolta pacíficament el gener del 1993, va ser impulsat per l´elit política del país, no pas per una població poc interessada en el debat nacional.

Torredemer va recordar el pronunciat perfil personal i polític dels que van ser els debutants primers ministres dels nous estats: Václav Klaus (Txèquia) i Vladimir Meciar (Eslovàquia). «El moment històric va ser-hi i es va agafar l´oportunitat», va concloure Torredemer, que va recordar que el nacionalisme va comportar l´assoliment de la llibertat després de més de quaranta anys sota el domini soviètic. En la societat no hi havia la reclamació sobiranista, perquè ambdues cultures convivien integrades, fins i tot en l´àmbit familiar. «Va ser un procés d´èxit, tothom avui és feliç, però hi ha la sensació d´haver perdut rellevància al món», va dir Torredemer.

Jaime Martín va recordar que, amb la separació, «Txèquia es va alliberar d´una càrrega estructural, ja que Eslovàquia era un país agrícola, més vinculat a l´economia planificada, mentre que Txèquia estava més propera a Alemanya».

Per a Torredemer, el procés de separació va suposar, l´endemà del naixement del nou estat eslovac, «caure en aigües fredes i tèrboles. No hi havia ni estructures ni cultura democràtica, i el que es va fer va ser intentar sortir-ne». Avui, aquesta ja és una realitat consolidada: «la gent n´ha vist els avantatges», i tot i que alguns nostàlgics mantenen la idea de l´antiga Txecoslovàquia, seria inconcebible tornar enrere. «L´avenç democràtic ha estat molt notable», va afegir Torredemer.

Per a Javier Martín, «l´èxit de la separació consisteix a haver aconseguit la llibertat. Ha estat una simbiosi, una aliança que ha sumat sense restar res». Martín va afirmar que, avui, la relació entre els dos països és «plena».

Prem per veure més contingut per a tu