L´Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns que ve, 20 de juny, les obres de reforma de la font ornamental de la plaça Espanya. L´actuació, que té una durada prevista d´un mes, inclou la substitució hidràulica del vas, les millores de la instal·lació de filtratge, l´excavació i la construcció d´una nova caseta destinada a la maquinària. Pel que fa a la il·luminació dels brolladors centrals, la remodelació de l´estructura de la font, la il·luminació del vas, així com la instal·lació d´una barana perimetral està prevista en un segona fase. Aquesta primera té un pressupost de 27.017,67 euros

Durant els treballs no hi haurà afectació a la circulació viària. Pels vianants, es tancarà la zona on s´ha de fer la caseta de maquinària de la font al costat de la font, però excepte en aquest tram d´un costat de la font, els itineraris principals a la plaça no es veuen afectats.

Resoldre deficiències i garantir la seguretat dels treballadors de manteniment

L´Ajuntament de Manresa va buidar i va instal·lar una tanca de seguretat per protegir la font ornamental el maig de l´any passat. La mesura responia a les recomanacions d'un informe tècnic que indicava que tota la maquinaria de funcionament i filtrat es trobava ubicada en una fosa soterrada per sota del jardí i vas de la pròpia font i es feia necessari traslladar i ubicar les bombes de impulsió i filtrat de l´aigua, filtre de sorra, etc. en una caseta lateral, on el treballs de manteniment fossin més fàcils i segurs.

Així mateix, la fosa, per la seva fondària i longitud i deficient ventilació, està considerada segons la Llei de Prevenció de Riscos Laborals com a treballs en espais confinats, amb risc d´ofegament, intoxicació i/o asfixia dels treballadors que hi accedeixen per fer el manteniment, la qual cosa implica una sèrie de mesures de prevenció costoses en mitjans i temps.

A causa les esquerdes, sobretot en el vas de la fonts, es filtrava aigua que entrava en la fosa precisament sobre la maquinària, cosa que va fer incrementar el seu deteriorament i el risc de contacte elèctric i/o electrocució pels treballadors que fan el manteniment.

Per donar solució a totes aquestes deficiències i després de resoldre diferents qüestions administratives, tècniques i pressupostàries del projecte, finalment, dilluns arrenca l´actuació de millora.