Segueix-nos a les xarxes socials:

Vint usuaris d'Ampans estrenaran a la FUB un projecte universitari pioner a l'Estat

Universi+ comença amb una edició, però amb la idea que en siguin més. Els estudiants estan becats pel Grup BBVA

Vint usuaris d'Ampans estrenaran a la FUB un projecte universitari pioner a l'EstatGemma Camps

A partir del 6 d´octubre la FUB tindrà entre els seus estudiants vint usuaris d´Ampans. És la primera vegada a l´Estat que persones amb discapacitat intel·lectual tenen un programa fet a mida a la universitat. La iniciativa, presentada ahir, és possible gràcies a la suma de forces de la FUB, on aniran aquests estudiants, i Ampans, i Catalunya Caixa i BBVA, del Grup BBVA, que els bequen.

De moment, el curs vinent es farà la primera edició del programa, batejat com Universi+. Dijous, els seus responsables van signar l´acord que el fa possible i van anunciar la voluntat que no només sigui per a un curs. Laia Cladellas, coordinadora d´Universi+ per la FUB (per Ampans hi ha Cristina Llohis), va explicar que en aquesta primera edició els usuaris seleccionats són d´Ampans però que en les properes no serà una condició sine qua non. Són persones amb una discapacitat inferior al 65% i amb una mínima comprensió del llenguatge oral i escrit. A final de curs rebran un certificat.

«Ens ho copiaran»

En la presentació, dijous, a la sala d´actes de la FUB, Valentí Martínez, el seu director general, es va declarar «convençut que ens ho copiaran». Es va congratular que és un programa «totalment pioner» i del que representa per a la FUB: «donar respostes» a les necessitats de la societat, i va dir que el que busca, «el quid de la qüestió», és «formar persones amb altres capacitats». Va remarcar que les tres institucions que l´impulsen «tenim una orientació d´àmbit social i territorial». Xavier Queralt, conseller delegat de Catalunya Caixa, va insistir en el «compromís social i territorial» que tenia Caixa Manresa i que vol mantenir el Grup BBVA. Ell va posar l´accent en el fet que Universi+ el que fa és permetre «l´accés a la normalitat» de les persones al qual s´adreça.

Sebastià Catllà, president d´Ampans des de fa molt poc, es va mostrar especialment satisfet de la iniciativa. La va definir com «un projecte d´oportunitats que il·lusiona i fa creure en les persones». Va posar en relleu que «conèixer, saber, tenir curiositat, buscar el perquè de les coses o per què són d´una manera i no d´una altra forma part del progrés i ningú no n´ha de quedar exclòs». La tasca d´Ampans va dir que és aconseguir que això no succeeixi. Va felicitar la FUB per «obrir la universitat a totes les persones fent-la inclusiva, accessible i acollidora. És un orgull per als manresans, bagencs i per a la Catalunya Central tenir una universitat com aquesta».

Es va adreçar als professionals que faran el curs assegurant-los que «vosaltres aprendreu, també, dels vostres alumnes». Com a exemple, va parlar de l´èxit dels programes d´enclavament de persones discapacitades a les empreses, inclosa la seva. El 2004 n´hi van començar anant quatre amb un monitor. Ara hi ha «vuit o nou persones» amb contracte fix.

«Quan comencem?»

Laia Cladellas, coordinadora per la FUB del programa Universi+, en va explicar els continguts. Va assegurar que en les entrevistes que estan realitzant aquest dies als futurs alumnes, que tenen edats compreses entre els 25 i la trentena d´anys, la pregunta més repetida és «quan comencem?».

Cladellas va insistir en el fet que sigui un programa inèdit a l´Estat, la qual cosa el converteix en «un repte». L´objectiu és oferir als vint alumnes una formació «molt vivencial, que els quedi i que puguin aprofitar en el seu dia a dia», i que tots ells «siguin un universitari més». Per aconseguir una integració més planera, «una idea és que una persona del programa estigui acompanyada per un alumne que tingui una trajectòria a la FUB», que en sigui el referent i li doni una seguretat. «Que li faci una passejada per les instal·lacions per conèixer els espais, puguin compartir vivències i iniciar una mica de xarxa social».

Tres blocs de continguts

En total, el curs inclourà 50 hores repartides en dues hores quinzenals de classe, de 4 a 6 de la tarda, combinades amb sortides més vivencials relacionades amb el tema que es treballi. El contingut lectiu està estructurat en tres blocs. El primer tractarà aspectes per comprendre el món: les desigualtats socials, la globalització, la informació que genera l´actualitat. El segon bloc se centrarà en l´economia, enfocat a aprendre a gestionar la d´un mateix en la vida quotidiana. I el tercer inclourà una introducció a l´art i l´expressió artística, amb un enfocament que «es pugui gaudir».

La intenció és que hi hagi un expert en els continguts i una «persona formada en la intervenció amb persones amb discapacitat intel·lectual i experta en dificultats de l´aprenentatge» que l´ajudi a l´hora «de treballar una dinàmica grupal per desenvolupar un contingut en concret, proporcionar eines per adaptar el material i de suport in situ a l´aula quan calgui».

Va assegurar que els futurs universitaris «estan supermotivats» i, quant a l´equip de professionals que porten el projecte, va dir que «confiem plenament que funcionarà de meravella». Va expressar el desig «que es pugui repetir».

«Contingut i continuïtat»

Valentí Martínez, director general de la FUB, va posar en relleu que la idea original d´Universi+ és mèrit d´Àngels Fusté, responsable de comunicació i noves línies de negoci de la FUB, i de Carlota Riera, degana de la facultat de Ciències de la Salut de Manresa. «Van ser les primeres a parlar de la possibilitat de fer-lo». Ell també va expressar el desig que sigui un programa que «tingui contingut i continuïtat».

Prem per veure més contingut per a tu