Segueix-nos a les xarxes socials:

Un document que no ha vist gairebé ningú guarda el nom més antic de Manresa

Una de les versions més sòlides sobre l'origen del nom de la ciutat el situa en la història de Roma escrita per Titus Livi, on parla d'una Mentissam

Un document que no ha vist gairebé ningú guarda el nom més antic de Manresa

Una de les versions més fonamentades per explicar l´origen del nom de Manresa és la que el considera una evolució del nom romà Mentissam. Amb l´ajuda del doctor Josep Pujol, expert en literatura catalana medieval, i de la historiadora manresana Anna Orriols, Regió7 ha pogut localitzar i mostrar el manuscrit més antic on surt aquesta Mentissam. Malgrat que la seva existència és relativament coneguda, la seva imatge és pràcticament inèdita.

El document -escrit el segle I aC- «és del segle VIII, tot i que hi ha bibliografia que el fa més antic, del V», apunta Pujol, i el guarda la Biblioteca Nacional de França, a París. En concret, Mentissam surt al foli 245 del manuscrit, a la segona i tercera línies. Partit: Mentis-sam.

A petició d´aquest diari, Orriols va localitzar el nom entre les 470 pàgines que inclou, la qual cosa no és fàcil. En primer lloc, perquè està en llatí; en segon, perquè, lògicament, no és lletra d´impremta, que encara trigaria uns quants segles a inventar-se, i en tercer, perquè, com es pot veure al foli adjunt, les paraules no se separaven.

Els orígens

El 8 de març passat, Regió7 va publicar un reportatge sobre les diferents teories sorgides amb els anys envers l´origen del nom de Manresa. Una de les més sòlides és la que apunta l´historiador Albert Benet i Clarà al seu llibre Història de Manresa. Dels orígens al segle XI. Hi deixa clar, basant-se en documentació dels segle IX i X, que «primer fou Menresa i després Minorisa, aquest només per a persones cultes i escrivans, però el poble sempre parlava de Menresa i mai de Minorisa», que és el nom que ha acabat fent més fortuna.

I d´on va sorgir Menresa? Per explicar-ho, Benet es remunta molt més enrere, a un episodi de final del segle III aC recollit per Titus Livi (llibre XXVI, 17, 1-3) en la seva extensíssima història sobre Roma, on apareix Mentissam. Benet defensa, per una banda, que es correspondria a l´actual Manresa i, per l´altra, que «és molt fàcil la confusió a la cursiva romana d´una r en una t, i sobretot en un topònim desconegut pels copistes. Referent a la i pot ser qualsevol error. No cal capficar-s´hi», fa notar. Al seu entendre, amb una argumentació, tot s´ha de dir, una mica agafada pels pèls, això explicaria l´evolució de Mentissam a Menresa i, després, Manresa. Sigui com sigui, el manuscrit més antic que es conserva on consta aquesta Mentissam és el del segle VIII guardat a la Biblioteca Nacional de França.

Prem per veure més contingut per a tu