Segueix-nos a les xarxes socials:

Cent voluntaris renten la cara al Cardener

Desenes de ciutadans desbrossen i netegen la llera del riu després que una màquina n'hagi retirat 50 tones de canyes

Cent voluntaris renten la cara al CardenerS. REDÓ

Encara queden moltes canyes que no deixen veure el riu, però, des de dissabte, la imatge del Cardener entre la Carpa del Riu i la plaça del Mil·lenari és tota una altra. Un centenar de voluntaris, sota la iniciativa de la Fundació Rosa Oriol, van participar en una neteja popular que va servir per desbrossar i aclarir la llera de tot aquest tram, després que els dos dies anteriors una màquina hagués fet el gros principal de l'actuació: arrencar i retirar 50 tones de canyes.

L'entitat liderada per la monja Sor Lucía Caram, que dissabte també va agafar la pala i el rasclet, va ser la que va proposar a l'Ajuntament apadrinar aquest tram de riu per intentar tenir-lo net de cara al febrer. "Esperem fer tres o quatre actuacions més, perquè per les festes de la Llum, que és una data prou significativa per a Manresa, puguem presentar als manresans un tros de riu que per a molts és desconegut", va explicar Gabriel Prat, de la Fundació Rosa Oriol.

"Ens semblava important que, amb la gent que estem treballant, poguéssim fer alguna cosa per a la ciutat, que és la que ens ha acollit a tots", manifestava al seu torn Sor Lucía. "Aquesta acció sorgeix amb el nom del retorn de la solidaritat", va afegir la monja dominica.

La meitat de voluntaris eren de la Fundació Rosa Oriol i la resta, veïns i membres d'altres entitats. Vestits amb una visible samarreta taronja (amb el dibuix del Pont Vell) i armats amb desbrossadores, pales, pics i tot tipus d'eines, es van passar el matí arrencant canyes petites, netejant i aclarint el terreny, i recollint brossa i deixalles.

El regidor de Projectes Urbans i Espai Natural de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, va ser un dels edils que va participar en la neteja juntament amb Àngels Santaolària i Pol Huguet. Aloy va constatar que, fins ara, "s'havia actuat en altres sectors del riu, però en aquest tram tan central hi havia un canyissar molt gran".

El primer que s'ha fet, doncs, ha estat "treure totes aquestes canyes, amb l'ajuda d'empresaris del món de la construcció i de maquinària", va explicar Aloy. D'aquesta manera, va afegir, "hem pogut arrencar les arrels, amb la qual cosa esperem que ara tardin molt més a sortir les canyes". Aquesta feina es va fer dijous i divendres: es van fer 24 càrregues de camions, que van transportar fins a l'abocador 50 tones de canyes.

Un cop s'hagi netejat tota la llera, la següent actuació serà "la replantació del bosc de ribera, amb freixes, i, d'aquesta manera, també evitarem que tornin a sortir les canyes", va afegir Aloy.

El regidor va explicar que, abans de la iniciativa de la Fundació, l'Ajuntament ja feia actuacions de neteja en aquest tram una vegada a l'any. "Però el cert és que en els últims anys, amb les dificultats econòmiques que hi ha hagut, no havíem pogut fer cap actuació gran", va reconèixer Aloy. Per això, va afegir, "agraïm la implicació de tothom, de la fundació en primer lloc i dels voluntaris, i també de la gran quantitat d'empreses que han participat en el projecte. Les famílies de les mateixes empreses són aquí suant la cansalada", va manifestar Aloy.

La Fundació Rosa Oriol es considera padrina d'aquest tram del riu Cardener. "Els nostres usuaris moltes vegades tenen la sensació que només vénen a demanar, i també ens preguntaven què poden fer per la ciutat", explicava Prat. "Per això, se senten considerats útils en actuacions com la d'avui", va afegir. "Els veus que arriben contents i amb ganes de fer coses per la ciutat", va ressaltar.

Prat va recordar que no és el primer cop que la Fundació Rosa Oriol participa en un projecte de neteja com aquest: "fa uns anys vam netejar el parc de l'Agulla i els voltants, d'on vam treure la brossa i herbes. Però feia molt temps que intentàvem trobar alguna cosa que tingués continuïtat", va explicar. De moment, l'objectiu és ben lloable: que els manresans descobreixin que, entre la Carpa i el Mil·lenari, hi passa un riu.

Prem per veure més contingut per a tu