Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Ajuntament substituirà 161 dels 249 plataners del Passeig en 12 anys

Comencen a tallar 6 arbres que seran substituïts per altres de la mateixa espècie

L'Ajuntament substituirà 161 dels 249 plataners del Passeig en 12 anysJordi Morros

«He vist aquests plataners tota la meva vida. Sembla que m´estiguin arrancant un queixal», va dir una dona als tècnics de l´Ajuntament que aquest dilluns supervisaven la tala de plataners del primer tram del Passeig, alguns de centenaris. Tothom qui hi passava acabava badant amb una imatge que va més enllà d´una senzilla poda. Alguns demanaven explicacions als operaris dels treballs. «Estan malalts i s´han de canviar», contestaven.

Aquest dillunsr van començar els treballs per tallar i substituir plataners que, segons un informe tècnic que va encomanar l´Ajuntament de Manresa, «han arribat a la fi de la seva vida útil. El diagnòstic ens diu que calia actuar per garantir la qualitat de l´arbrat, i això ens porta automàticament a la qualitat de l´espai públic». També per preservar la seguretat de les persones, va dir el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta. Fa dos anys va caure una branca de grans dimensions en una terrassa del Passeig on en aquells moments no hi havia ningú assegut. Va ser arran d´aquest episodi que l´Ajuntament va encaregar un informe tècnic sobre l´estat dels plataners del Pere III.

El pla de l´Ajuntament en preveu substituir 161 dels 249 que hi ha entre la Muralla de Sant Domènec i la Bonavista en un període de 12 anys. Els pròxims 3 anys se´n tallaran i substituiran 46, 28 dels quals són del primer tram del Passeig que és on estan en pitjor estat, segons l´estudi. L´operació va començar dilluns amb la tala i reposició de 6 d´ells. 5 són al primer tram i un al segon. Els treballs s´allargaran 15 dies i costen poc més de 10.000 euros.

Segons Serracanta els plataners estan malalts a causa de les «podes dràstiques que s´hi han fet durant anys i per les plagues que els hagin pogut afectar». L´any passat es va fer una poda severa per descarregar-los de pes.

Aquesta dilluns la calçada del Passeig a l´alçada de la Xixonenca era tancada al pas de vianants i plena de troncs. En alguns d´ells es podia veure l´interior ben corcat. Dalt d´una grua, dos operaris anaven tallant totes les branques fins arribar al tronc i a la base mateixa de l´arbre.

Els plataners se substituran per arbres de la mateixa espècie que ja estan formats. Tindran uns 30 centímetres de diàmetre i entre 4 i 5 metres d´alçada. «Per algú tallar els plataners pot ser un xoc, però al diagnòstic és claríssim i havíem d´actuar. El que busquem és que els plataners del Passeig hi siguin pels segles dels segles», va dir el regidor Serracanta.

Prem per veure més contingut per a tu