Un cartell de color taronja com el que sosté el regidor Jordi Serracanta a la fotografia senyalitzarà els setze carrers de la ciutat on es faran obres de millora als trams del paviment més malmesos. Són els vials que Regió7 ja va avançar en l'edició de dimecres. Aquest dijous, Serracanta va informar que les obres es faran entre el juliol i l'agost.

Aquesta primera fase d'obres, que només afectarà calçades, tindrà un pressupost de 418.578,86 euros. Per arribar al milió i escaig anunciat per a enguany dins del pla de xoc per millorar el pèssim estat dels carrers de Manresa es faran dues fases més, previstes a final d'any, que se centraran en les voreres, l'accessibilitat i la millora de recorreguts de vianants. Serracanta, que va informar que ja s'està redactant la segona fase, va recordar que el pla de millora de l'espai urbà continuarà els anys 2018 i 2019, amb la previsió d'arribar als 3.400.000 euros d'inversió per executar les intervencions que requereixen les actuacions més urgents: 2.400.000 per millorar calçades i 1 per a voreres.

L'auditoria situava en 15,6 milions d'euros la inversió necessaria per poder reparar els 117 car-rers en mal estat del total de 679 que hi ha a Manresa, el 17%.

Els 16 punts de la primera fase

Dels 3,4 milions, enguany se'n gastarà un i escaig, la meitat del qual (en números rodons) és el que es destinarà aquest estiu a arreglar trams de la calçada de setze emplaçaments (Bases de Manresa, Bellavista, Bruc, Comtals, Divina Pastora, Domènec Muntaner, Francesc Moragas, Guia, Lluís Millet, passeig de Pere III, Pons i Enrich, Prudenci Comellas, Santa Caterina, Sant Pau, Verge de l'Alba i Xup). En total, és una superfície de 17.398 m2. La tria s'ha fet a partir de l'auditoria de l'espai urbà realitzada per determinar l'estat de la via pública i sobre la base de criteris de seguretat viària i de les persones, l'estat de degradació de l'espai, la xarxa bàsica de carrers i el factor de territorialització, és a dir, procurar comprendre tota la ciutat. A banda de traduir-se en actuacions, va recordar que l'auditoria va suposar crear en l'àmbit tècnic una secció específica per posar al dia l'auditoria i tenir «la foto fixa actualitzada» en tot moment.

Serracanta va voler remarcar l'aposta de l'equip de govern en el mandat 2015-2019 per la millora de l'estat dels carrers. Alhora, va demanar paciència als ciutadans que vegin que el seu vial, tot i estar en mal estat, no entra en la primera fase. També va incidir en les afectacions que comportaran per a la mobilitat, malgrat fer-ho coincidir amb l'estiu per minimitzar-les, les obres d'aquest pla de xoc, sumades a les de la rotonda de la Bonavista. «Afectarà el dia a dia de la gent, per tant, demanem una certa comprensió».