El grup d'emprenedoria «CrazyandProud» de l'escola Vedruna Carme Cardona ha participat fins ahir al YouthStartEuropeanEntrepreneurshipAward (YouthStart Premi Europeu d'Emprenedoria) que ha tingut lloc a Sofia, Bulgària. Els joves, el mes de maig, ja havien defensat el seu projecte al Campus Repte Emprèn, però es van quedar a les portes del premi. Ara han estat els responsables del projecte eduCaixa els que els han obert les portes d'aquest nou repte. Un concurs que ha requerit tornar a reunir els alumnes, que ara ja estan fent batxillerat o graus fora de l'escola Vedruna, perquè el centre acaba la formació en els quatre anys de l'ESO.

El grup format per Agustina López-Leiva, Roger Llorens, Robert Oriola, Nil Pons, Elisabet Ramos i XinjiéYu, tutoritzats per la professora Àngela M. Colell, han competit amb altres equips d'emprenedoria procedents de diversos països de la UE.

El seu producte consisteix en l'obtenció d'energia a través de la instal·lació de peces piezoelèctriques en el subsòl dels carrers més transitats i redireccionar-la a l'enllumenat públic. D'aquesta manera, el trànsit dels vianants contribueix a poder aportar energia gratuïta al sistema d'enllumenat públic.

Alhora, els llums del carrers s'autoregulen augmentant o disminuint la intensitat de llum emesa en funció de les necessitats del dia, fent-ne un ús sostenible i eficaç. Els joves comptaven que en les hores més centrals de la nit hi podia haver menys il·luminació i, per tant, menys despesa energètica. També es contribueix a rebaixar els nivells de contaminació lumínica.

YouthStartEuropeanEntrepreneurshipAward és un concurs i alhora un lloc de trobada de diferents grups de joves emprenedors per a compartir idees, projectes i valors a través de tallers i activitats durant aquests dies. Els joves adquireixen coneixements i habilitats personals basades en l'autocomprensió i l'autoestima. L'organització YouthStart, sense ànim de lucre, vol conscienciar als joves que els seus reptes es poden convertir en oportunitats per a millorar el futur social. I a part d'aquests objectiu, l'equip guanyador també té com a premi un viatge a algun país europeu.

Àngela M Colell destacava abans de sortir l'esforç i la il·lusió dels joves i l'acord que hi ha hagut amb altres centres perquè poguessin viatjar fins a Sofia tot i tenir noves obligacions en matèria educatia fora de l'entorn Vedruna.