Segueix-nos a les xarxes socials:

On es trobarien Manresa, Berga, Solsona o Igualada si haguessin existit fa 240 milions d'anys?

Una nova eina 3D permet saber on s'ubicaria qualsevol ciutat al llarg de la història de la Terra

L'incessant moviment de les plaques tectòniques ha fet que l'aspecte de la superfície terrestre hagi variat molt, i de forma constant, al llarg de la vida del planeta. El repartiment i forma dels continents fa milions d'anys té poc a veure amb l'actual. Un web creat per Ian Webster, Ancient Earth, permet als internautes comprovar com s'ha anat desplaçant un punt concret sobre l'escorça terrestre al llarg dels anys i es pot, per exemple, conèixer en quin lloc es trobarien les ciutats de Manresa, Berga, Solsona o Igualada, si haguessin existit fa 240, 400 o 600 milions d'anys.

Comencem el viatge gràcies a aquesta eina en 3D retrocedint fins fa 50 milions d'anys i ens situem al principi del Terciari, moment en què es va produir l'extinció dels dinosaures. Si es mira el mapa, la forma dels continents és molt simular a l'actual, però zones ara litorals es trobaven aleshores sota l'aigua. És el cas del Bages, mig cobert per un golf on anaven a parar grans rius. Els sediments que aquests hi van dipositar donarien lloc posteriorment al massís de Montserrat.

  • La Terra, fa 50 milions d'anys. Ian Webster / Ancient Earth

Retrocedint 100 milions d'anys, fins al Cretaci. Gran part d'Europa era aleshores part del fons marí. Mentre, a la superfície, els dinosaures eren els amos i senyors, i començaven a treure el cap els primers grups moderns de mamífers, aus i insectes.

  • El globus terrestre tal com era fa 100 milions d'anys. Ian Webster / Ancient Earth

Fem un salt gros i ens plantem a fa 200 milions d'anys. La zona que ara ocupa la Catalunya Central encara és sota l'aigua, però al seu entorn s'observa com es comença a trencar el supercontinent existent fins aleshores, Pangea. Quan a la fauna, està a punt de tenir lloc una extinció massiva, que afectarà el 76 % de les espècies existents en aquell moment.

  • El mapa de fa 200 milions d'anys mostra el principi de la fi de Pangea. Ian Webster / Ancient Earth

El viatge continua. 240 milions. Els punts on ara hi ha Manresa, Igualada o Berga està integrat dins Pangea. Rèptils com l'arcosauromorfs, que posteriorment van donar lloc als cocodrils i als dinosaures, trepitgen aquestes terres i deixen petjades com les que encara es conserven en alguns punts del Pirineu.

  • La Terra fa 240 milions d'anys. Ian Webster / Ancient Earth

Fa 400 milions d'anys, novament, el que ara és Catalunya tornava a estar submergit. En aquest període, la vida al planeta comença a veure els primers vertebrats caminant per terra.

  • Aspecte de la Terra, 400 milions d'anys enrere. Ian Webster / Ancient Earth

Fem un últim salt, fins fa 600 anys. És el conegut com el període Ediacaran, quan la vida evoluciona sota l'aigua i apareixen els organismes multicel·lulars.

  • El planeta tal com era fa 600 milions d'anys. Ian Webster / Ancient Earth
Prem per veure més contingut per a tu