Segueix-nos a les xarxes socials:

La fundació liderada per sor Lucía a Manresa ja dona sostre a 48 persones en 18 pisos cedits

Ha rebut els habitatges els darrers cinc anys, als quals cal sumar la residència per a persones que no tenen casa, on en viuen 17

La fundació liderada per sor Lucía a Manresa ja dona sostre a 48 persones en 18 pisos ceditsOscar Bayona

La situació de necessitat de moltes persones té un reflex més que evident en els projectes de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa que lidera sor Lucía Caram. A banda de la plataforma d'aliments, que enguany farà deu anys que funciona i que atén 1.400 famílies, la fundació també està ajudant moltes persones en l'àmbit de l'habitatge. Actualment, n'acull 65. D'aquestes, 48 viuen en els 18 pisos que li han cedit i 17 a la residència de la carretera de Vic. En alguns casos, pel que fa als habitatges, els inquilins paguen un lloguer social, i en altres, res. Depèn de si aquella família té algun tipus d'ingrés o no.

La fundació va rebre entre el 2013 i el 2018 els 18 pisos que té actualment: set del Banc de Sabadell, tres de particulars, dos de l'empresa municipal Fòrum, dos de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i quatre de l'empresa d'inversions immobiliàries Limara. La majoria són a Manresa, llevat d'una casa a Súria i un pis al Pont de Vilomara.

En cada habitatge hi viuen entre una i set persones. Lògicament, sempre són ciutadans que tenen moltes dificultats econòmiques i un risc greu d'exclusió social. Ramon Pla n'és el coordinador. Explica que en la majoria de casos, a diferència de les que viuen a la residència, són persones que, poc o molt, han aconseguit treure un peu del pou, la qual cosa els permet (si bé no sempre, com hem dit) pagar un lloguer social. Fins i tot cita el cas d'un ciutadà dels que viuen en un d'aquests habitatges que ha aconseguit una bona feina i podrà deixar-lo lliure perquè hi entri algú més necessitat.

Igual que passa amb el lloguer, en el cas dels subministraments, quan es possible, són assumits per la família, i quan no és possible, els paga la fundació. Sor Lucía Caram comenta que «tant els lloguers socials com els pagaments del subministraments estan adequats a cada família i circumstància». Sigui quina sigui, apunta que «tot plegat fa que la despesa en habitatge de la fundació sigui molt elevada. Cada dia hi ha més demanda de pisos, i per tant, cada cop necessitem més suport per poder-hi donar resposta». Ho aprofita per recordar que tenen un número de compte per fer donacions. És: ES43 2100 3093 0722 0031 6970.

Els usuaris dels pisos són persones derivades pels serveis socials o detectades pels programes de la fundació (la plataforma d'aliments, el cosidor, l'espai de dutxes, els horts ecològics...). De totes se'n fa «un seguiment i un acompanyament per tal que puguin recuperar la seva autonomia, el treball...». La cessió inicial dels pisos és per tres anys.

També hi arriben a través dels servis socials les que s'instal·len a la residència Rosa Oriol. Actualment n'hi viuen 17, que són la quantitat de llits que té homologats, més dos de petits per a infants. El 2018 hi ha hagut 16 entrades i 9 sortides. L'estada mínima sol ser de dos anys.

Prem per veure més contingut per a tu