Segueix-nos a les xarxes socials:

Torrent insta els municipis a ser clau per respondre a la sentència del Suprem

Manresa reuneix a l'Espai Plana de l'Om prop de 200 alcaldes i regidors de l'Associació de Municipis per la Independència, que tria una nova executiva

Torrent insta els municipis a ser clau per respondre a la sentència del Supremoscar bayona

Sense el món local no hi hauria hagut un 1-O. Sense el món local la independència seria més lluny. Són dues de les reflexions que ahir es van pregonar a l'assembla general que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va celebrar a Manresa. Hi van participar prop de 200 alcaldes i regidors d'arreu de Catalunya, que van escollir una nova executiva i es van conjurar per preservar l'entitat davant els embats de l'Estat espanyol i enfortir-la per poder proclamar la República catalana .

L'acte es va celebrar a l'Espai Plana de l'Om, que poques vegades ha vist tants alcaldes i regidors junts. També hi van participar el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Presidència, Meritxell Budó; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; o el qui va ser dirigent de Súmete Eduardo Reyes. L'assemblea es va interrompre diverses vegades per demanar, dempeus, la llibertat dels presos independentistes.

Budó va agrair la tasca de l'AMI, i a continuació va criticar Ciutadans per «crispar, dividir i fer creure que el moviment independentista és violent. Són uns irresponsables». Per això va demanar als dirigents municipals que «vetllin per no caure en el parany i perquè el moviment independentista sigui exemplar a Europa i al món».

Torrent va ser l'encarregat de cloure l'assemblea. També va enviar un missatge clar als ajuntaments sobiranistes: que tinguin un paper protagonista «en aquest moment històric» per respondre a la sentència del Tribunal Suprem. El president del Parlament va afirmar que la resposta ha de ser «de país, des dels carrers a les institucions», i entre aquestes els ajuntaments han de tenir un paper clau. Durant el seu parlament Torrent va recordar Francesc Far-reras i Duran, manresà que va ser president del Parlament a l'exili.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ser l'encarregat d'obrir l'assemblea amb un discurs durant el qual va recordar que «molt a prop d'aquí», en referència a la presó de Lledoners, «hi ha presos polítics que esperen la sentència d'un judici que, personalment, crec que va ser vergonyós». També va recordar «les persones exiliades» i va denunciar «la criminalització i la repressió» del moviment independentista que només té com a objectiu «desmobilitzar i atemorir la població».

L'assemblea va reelegir Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva, com a president de l'AMI sense cap vot en contra. El 2021 cedirà el càrrec a l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. Cervera va destacar que l'AMI és un exemple «d'unitat política», i va confessar que l'associació no té cap pla per respondre a la sentència del Tribunal Suprem. A la nova executiva de l'associació hi ha un representant de les comarques centrals. Es tracta de l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, de la CUP.

Prem per veure més contingut per a tu