Crear un equip de mossens voluntaris, que no són de risc, per atendre espiritualment els malalts dels hospitals, i tocar les campanes cada dia a les 12 del migdia (convidant a la pregària de l'àngelus i el suport a tot el personal sanitari) i a les 8 del vespre per fer-ho coincidir amb els aplaudiments als sanitaris. Són dues de les iniciatives preses pel Bisbat de Vic a la diòcesi per ajudar els seus feligresos.

Davant d'algunes preguntes rebudes sobre què està fent l'Església per intentar ajudar en la lluita contra el coronavirus, el Bibat ha explicat que «cada parròquia i cada cristià, davant la situació actual, ha tirat endavant aquelles iniciatives que han estat al seu abast» i que «no es porta registre de totes aquestes iniciatives, però sí voldríem informar-vos de les accions i col·laboracions que s'estan duent a terme en aquest temps de confinament».

«Com que és cada mossèn qui coneix millor la seva comunitat, és ell qui decideix quina és la millor manera per fer-se sentir proper i ajudar. Per tant, les iniciatives són moltes i diverses, encara que també hi ha propostes que provenen del propi Bisbat:

  • A finals de març-principis d'abril, el bisbe Romà, a través de la Delegada de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i a través de la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Dolors Cunillera, ha posat a disposició de les dues Administracions tots i cadascun dels espais que té la Diòcesi, incloses les esglésies, com a possibles equipaments per a hospitals d'emergència si fos necessari.
  • El Bisbat ha cedit locals parroquials per a la confecció i distribució de mascaretes i pantalles protectores. Amb l'ajuda operativa de voluntaris de l'Hospitalitat de Lourdes, ha col·laborat en la confecció de 4.200 pantalles protectores (donades per l'empresa Tecmolde, d'Osca) per entregar a 25 residències de gent gran d'arreu de la diòcesi i a algun hospital.
  • A Igualada, la Parròquia de la Sagrada Família d'Igualada (amb el rector Mn. Xavier Bisbal al capdavant), ha fet diverses donacions de material sanitari (donat per Casa Tarradellas) a la Llar del Sant Crist, a la Residència Igualada i a la residència Amavir de Vilanova del Camí, que s'afegeixen a l'entrega de 1.400 pantalles protectores (també donades per Casa Tarradellas) a l'Hospital d'Igualada. La Parròquia de la Sagrada Família també ha donat 5.000 euros a l'Hospital d'Igualada, que els invertirà en mascaretes FFP2, i ha recollit entre la feligresia:
  1. 3.400 guants per la Llar del Sant Crist
  2. 1.000 guants per la Residencia Sant Bonifaci de Piera
  3. 400 mascaretes quirúrgiques per a la residencia Igualada
  4. 600 mascaretes quirúrgiques, 50 mascaretes KN95 i 14 equipaments de protecció per la Llar del Sant Crist
  5. 50 mascaretes KN95 i 400 mascaretes quirúrgiques per la residència Amavir de Vilanova del Camí
  6. 500 mascaretes quirúrgiques per la Fundació Sanitària Sant Josep
  7. 1.500 mascaretes quirúrgiques, 50 mascaretes KN95 i 14 equipaments de protecció pel Consorci Sociosanitari d'Igualada
  8. 24 ampolles de solució hidroalcohòlica provinents de NIVEA per la Llar del Sant Crist
  • El Bisbat ha repartit entre totes les parròquies i Càritas 10.000 mascaretes quirúrgiques provinents d'una donació. Els mossens poden repartir-les segons les necessitats de cada lloc).
  • El Bisbat ha repartit 110 bates de roba a residències i a un hospital: 80 a l'Hospital de Campdevànol, 20 a la residència Emma de Sant Joan de les Abadesses i 10 a la Casa Sacerdotal de Vic.
  • El Bisbat ha donat 50 EPI a residències i a Càritas.
  • El Bisbat s'ha posat en contacte amb els hospitals i residències de gent gran, que aquests dies no poden rebre la visita de familiars i amics, per fer-los arribar cartes i dibuixos que els han fet els nens de catequesi (i algun adult, que també hi ha volgut col·laborar), per dir-los que no estan sols.
  • Els visitadors de malalts domiciliaris (que gestiona la Delegació de Salut del Bisbat) s'han reconvertit en visitadors telefònics.
  • El Seminari de Vic, en coherència amb l'accent social de la institució, ha posat a disposició del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya un total de 30 habitacions de la residència per tal que hi puguin ingressar persones afectades de coronavirus que estan en procés de recuperació i que, per diferents motius, no tenen garantit un aïllament al seu domicili particular, així com també s'hi derivaran persones que han estat en contacte amb pacients de la Covid-19 i no poden mantenir-se aïllades a casa seva. D0'altra banda, a l'espai de la zona de l'alberg (ubicat a l'ala est del mateix edifici del Seminari Vic) acull estades temporals de persones vulnerables i gestionades directament per l'Ajuntament de Vic.
  • El Seminari de Vic ofereix un menú social a totes aquelles persones més vulnerables de la ciutat i comarca, col·laborant amb les administracions competents (Ajuntament de Vic i Consell Comarcal d'Osona) que la xarxa de Voluntariat Covid-19 de Vic et porta a casa.
  • Càritas Diocesana de Vic també continua treballant, amb les limitacions que suposen els necessaris protocols de seguretat, concentrant els esforços en 40 Càritas parroquials, interparroquials i arxiprestals que atenen tot el bisbat, gestionades per uns 250 voluntaris d'emergència i 26 treballadors en actiu durant l'estat d'alarma, per tal d'assegurar uns serveis bàsics als més vulnerables.
  • 21 Càritas garanteixen la distribució d'aliments, en coordinació amb els serveis socials o Càritas també gestiona: 2 menjadors socials (al seminari i amb distribució a domicili), també en coordinació amb els serveis socials; 1 llar de violència de gènere; 7 pisos d'acollida amb una mitjana de 3-4 persones a cada pis o Càritas garanteix l'acollida telefònica i fa seguiment de totes les persones vinculades als diferents programes/projectes/serveis per a persones en situació vulnerable i/o risc d'exclusió socia
  • Càritas també ha posat en marxa a nivell diocesà un telèfon d'urgència (650 86 64 02) amb servei de WhatsApp, per tal de garantir que les persones puguin trucar, des de qualsevol municipi del Bisbat, i manifestar la seva necessitat (en aspectes jurídics, de feina, d'habitatge, de suport als fills i/o simplement d'acompanyament). En funció de la urgència, es deriva el cas a serveis socials.
  • Càritas també ha activitat la campanya d'X3. Cada gest compta! Les necessitats s'ha triplicat i l'objectiu d'aquesta campanya és triplicar els donatius, per donar una millor i major resposta a les necessitats socials que la crisi sanitària ha provocat.
  • Càritas també ha proporcionat informació i formació sobre prevenció de la Covid-19 i durant els propers dies implementarà plans de contingència amb mesures organitzatives, higièniques, de protecció personal i de tipus piscosocial per prevenir a totes les Càritas el contagi de la Covid-19.
  • Pel que fa a l'acompanyament espiritual i atenció religiosa, a més de les iniciatives de cada rector, el Bisbat ha creat un equip de mossens voluntaris, que no són de risc, per atendre espiritualment els malalts dels hospitals; s'ha posat en contacte amb tots els centres hospitalaris de la diòcesi (Hospital d'Igualada, de Manresa, de Vic i de Campdevànol) per reforçar d'aquesta manera el servei religiós que habitualment fan. Per tant, en el moment en que les autoritats sanitàries d'aquests centres ho creguin convenient, es podrà atendre totes les persones que ho demanin.
  • S'han atès totes les peticions d'enterrament i s'ha prioritzat acompanyar el dol de les famílies que han tingut algun difunt. D'acord amb el BOE del 30 de març, totes les famílies que ho desitgin poden demanar al mossèn que els acompanyi en l'acte d'enterrament al cementiri, encara que la comitiva del comiat es restringeix a un màxim de tres persones, a més del prevere celebrant.
  • Cada dia, a les 08.45 h, es pot escoltar per Ràdio Vic (90.3 FM) la missa que el bisbe de Vic, Romà Casanova, fa des de la catedral. Aquesta missa també es pot seguir per Canal Taronja Osona Moianès i per Youtube.
  • El Bisbat de Vic s'ha adherit a tocar les campanes dels nostres campanars cada dia a les 12.00 h (convidant a la pregària de l'àngelus i el suport a tot el personal sanitari) i a les 08.00 h del vespre, per fer-ho coincidir amb els aplaudiments als sanitaris.
  • Hi ha rectors que graven vídeos pels seus feligresos. Són vídeos que es pengen a Youtube o altres canals i s'envien per Whatsapp als contactes de cadascú. Aquests vídeos com que estan pensats especialment pels feligresos de la seva parròquia poden ser molt més personals.
  • Hi ha altres mossens que envien missatges per Whatsapp amb petites reflexions espirituals i d'escalf.
  • També algun mossèn grava la missa per retransmetre-la a través d'internet (Youtube o Zoom). És el cas del rector de la Seu, mossèn Joan Hakolimana.
  • Els mossens s'han posat en contacte telefònic amb els seus feligresos, en especial amb aquelles persones que viuen soles o passen per alguna situació delicada.
  • El Bisbat ha iniciat l'laboració d'una newsletter oberta a tothom amb les actualitats del Bisbat i el Full Diocesà. Aquestes setmanes el Full no s'imprimeix en no haver-hi misses, però sí es continua fent digitalment.
  • Finalment, mentre duri l'estat d'alarma, cada matí, el bisbe Romà beneeix tota la diòcesi amb el Santíssim Sagrament des del comunidor de la Catedral de Vic (el comunidor és la part més alta de la façana i té vista als 4 punts cardinals)».