Segueix-nos a les xarxes socials:

Les barres augmenten la normalitat als bars

Responsables d'establiments de Manresa consideren que una bona ajuda seria no haver de pagar la taxa de la terrassa

Les barres augmenten la normalitat als barsmanresa

Si hi ha quelcom que sigui sinònim de normalitat en un bar és que hi hagi gent asseguda a la barra. Fins ahir, en què la Catalu-nya Central va entrar a la fase 3, però, estaven vedades a la clientela. Depenent de l'establiment, ho han notat més o menys. Al frankfurt Albert de Manresa, per exemple, la barra és una part vital del negoci, per tant, consideraven fonamental poder-la tornar a fer servir. En canvi, al bar-restaurant Griffitich, com que l'Ajuntament els va deixar posar unes taules individuals adossades a la façana, hi ha qui s'hi ha acostumat. Amb tot, hi va haver clientela que va preferir seure ala barra com feia abans de la pandèmia, de les mascaretes i dels desinfectants.

Jordi Sànchez, responsable del Griffitch, situat a la plaça Bages, celebrava tenir la barra disponible, tot i que el fet d'haver de guardar les distàncies entre els clients en limiti la capacitat. A banda, deia que amb el bon temps hi ha qui prefereix continuar seient a l'aire lliure. Respecte a la terrassa, en el seu cas, no notarà gaires canvis d'una fase a l'altra perquè una cosa és tenir més taules i cadires i l'altra és que s'omplin, i les que té són suficients, deia. El que sí que li ha anat bé són les tauletes que ha pogut posar enganxades a la façana. Agraïa les facilitats de l'Ajuntament en aquest tema. Alhora, confia que «estarà a l'alçada de la situació i replicarà el que han fet altres ajuntaments de poblacions similars, on han bonificat el 100% de la taxa, perquè el problema és que, per molt que un vulgui omplir les terrasses, no tenim una vareta màgica per omplir-les i, per tant, és difícil poder assumir el 100% del 50%», en el sentit que ni que el consistori faci pagar la meitat de la taxa per tenir terrassa al carrer, a efectes pràctics, si l'ocupació ha estat menor, la recaptació també ho ha estat, de manera que la rebaixa a la meitat de la taxa és fictícia.

Sobre altres temes, com les normes de desinfecció, comentava que «la restauració, en general, és un dels sectors més afectats sempre pels registres sanitaris; per tant, no ens ve d'un. Fins i tot el tema dels guants no és cap novetat perquè segons el que toques ja és millor tocar-ho amb guants. Home, netejar un lavabo 25 vegades sí, però la resta, no».

«Això és un plaer!»

Pels volts de les 9 del matí, la Nicole ja va voler esmorzar a la barra. «Puc?», va demanar. Al cap d'una estona ho va preguntar Gemma Miralles, que treballa a prop. «Ja en tenia ganes perquè tot plegat ha estat molt dur». Fins ahir, esmorzava a dins, però en una taula. «Això és un plaer!».

Al passeig de Pere III, el responsable del frankfurt Alpina, Joan Ferrer, valorava que, en el seu cas, passar a la terrassa d'una ocupació del 50 al 75% no ho notarà perquè «com que l'Ajuntament ja ens va deixar les taules que teníem posades més separades, perquè ens van deixar més ocupació a la via pública, no canvia res de la 2 a la 3». Quant a la barra, apuntava que «si s'han de mantenir les distàncies tampoc no ens afecta gaire. Crec que és una cosa més psicològica de cara a la gent, que els dona més alegria de sortir, que el que nosaltres en traiem».

A l'interior del local han posat una taula més perquè «ara poden estar a un metre i mig». Quant al tema de la taxa, es mostrava d'acord amb Sànchez que el millor seria no haver-la de pagar. «Abans la pagaves a l'avançada i el fet que la paguis després significa que l'ajornes, però al final l'has de pagar. Jo visc a Sant Fruitós i aquest any l'han fet gratuïta».

Qui estava especialment satisfet de poder obrir la barra era Jaume Traveria, un dels dos responsables del frankfurt Albert, al car-rer del Cardenal Lluch, que, alhora, també era un exemple vivent que la gent encara té molts inter-rogants. «De diaris en puc tenir per als clients?», preguntava, «perquè si els dispensadors de quètxup i de mostassa no els pot tocar una persona després de l'altra...». La idea és que la clientela utilitzi el gel desinfectant que ja té a la seva disposició.

Moltes ganes de fer-la servir

En aquest negoci no tenen terrassa i per això és tan important la barra. Traveria assegurava que «la gent tenia moltes ganes de fer-la servir. Moltes!» i que, fins ara, han tingut molta menys gent de l'habitual. Inconvenients com el de les salses «han estat molt importants per a nosaltres. I, sobretot, la capacitat. Sí que hi ha moltes hores que no s'omple, però aquest dissabte que hi va haver futbol, molta gent es va haver de quedar a fora perquè no hi cabien». Mentre parlava amb Regió7, un client va entrar i es va asseure a la barra disposat a gaudir-ne, per fi.

També hi havia gent, ahir, a la barra del restaurant Las Vegas, a Sant Domènec. Xavier Garcia, un dels responsables, va poder fer els cafès i servir-los allargant el braç. A fora, la terrassa era plena.

Prem per veure més contingut per a tu