Amb motiu del 500 aniversari de l'estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa, que tindrà lloc el 2022, l'Ajuntament va iniciar, el 2014, una campanya de recuperació i posada en valor dels emplaçaments amb els quals va tenir relació el sant.

Una de les primeres iniciatives va consistir a crear un Centre d'Interpretació de la Manresa Ignasiana, per explicar com era la ciutat el segle XVI. Es va escollir fer-lo a l'antic convent de frares dominics de Sant Domènec -o antic convent dels Predicadors-, on sant Ignasi va fer estada en tres ocasions diferents.

L'esmentat convent es va començar a aixecar el 1321, adossat a la muralla construïda el mateix segle, i constava d'un claustre gòtic, les dependències bàsiques de la residència dels frares i una petita capella annexa que no es va acabar fins al 1438. Durant els segles XVII i XVIII es va reformar i ampliar la capella, fins a convertir-la en l'església de Sant Pere Màrtir, i es va reconvertir el claustre en neoclàssic. Després de la desamortització de Mendizábal, el convent va esdevenir de titularitat municipal, i el 1877 es van iniciar les obres de construcció d'un teatre en el seu emplaçament.

Per construir-lo, es va enderrocar l'ala nord del claustre (on es va alçar la caixa escènica de l'equipament), i es va encaixar la platea i les llotges al pati del claustre. Aquesta decisió va permetre salvar tres de les quatre ales d'aquest últim. Les successives actuacions dutes a terme des de llavors van anar amagant el claustre preexistent. El 2015 es van iniciar les obres de l'Espai 1522, que van consistir, bàsicament, en la recuperació de l'ala est del claustre.