Segueix-nos a les xarxes socials:

Un edifici de pedra i vidre acollirà la seu de la Generalitat a Manresa el 2026

La nova construcció, que amplia l'edifici barroc dels antics jutjats, amb una superfície total de més de 7.000 m2, tindrà un gran pati interior amb el sostre de vidre

Un edifici de pedra i vidre acollirà la seu de la Generalitat a Manresa el 2026generalitat de catalunya

Una construcció en forma de cub amb la part externa de pedra i vidre i amb un gran pati interior amb el sostre de vidre afegida a l´edifici barroc dels antics jutjats donarà forma a la futura seu de la Generalitat a Manresa. Se´n parla des del 2011. Ahir, finalment, es va saber l´aspecte que tindrà.

El nou edifici s´afegirà a la façana monumental de Manresa a partir del primer semestre del 2026, quan ha de quedar acabat. Tindrà una superfície de més de 7.000 m2, un pressupost de més de 12 milions d´euros (sense IVA) i aixoplugarà tots els serveis de la Generalitat que ara hi ha repartits per diversos edificis, la qual cosa permetrà un estalvi anual d´un milió d´euros, entre lloguers, subministraments i manteniment.

Els tres arquitectes responsables de la UTE que va guanyar el concurs d´idees per fer el projecte i la direcció d´obres, Humbert Costas, Carlos Durán i Eliana Cubrellati, van presentar, ahir, la seva obra, en segles sessions telemàtiques, als 144 alcaldes, sis presidents dels consells comarcals i tres presidents d´entitats municipals descentralitzades de la Catalunya Central i als regidors de l´Ajuntament de Manresa. Al matí, també en van fer la presentació -presencial- a la premsa. Hi van participar el secretari general de la Vicepresidència i d´Economia i Hisenda, Albert Castellanos; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i l´alcalde de Manresa, Marc Aloy.

L´alcalde Aloy va recordar que la seu, batejada com Edifici Generalitat a la Catalunya Central, que reedita les experiències dels edificis ja inaugurats a Girona (2010) i a Tortosa (2017) per acollir-hi les administracions de la Generalitat d´allà, va començar a caminar el 2011, quan l´Ajuntament va oferir els antics jutjats, buits des del 2009, per acollir-hi les dependències de Salut, de Territori i d´Interior amb una operació «molt petita» d´1,5 milions d´euros que assumia l´Ajuntament i que la Generalitat retornava en forma de lloguer durant deu anys. El 2016, hi va haver un salt important. La Generalitat va demanar a l´Ajuntament més sol i aquest va comprar l´antiga seu de Creu Roja al carrer de Galceran Andreu, 8. La inversió ja era de 4 milions i mig. El projecte final inclou dos edificis més, el 10 i 12 a Galceran Andreu i suposarà una inversió de més de 12 milions. Aloy va expressar el seu agraïment a tots els responsables polítics que ho han fet possible, a la qual es va sumar Castellanos.

Camps va remarcar la millora que suposarà l´edifici per tal que la ciutadania de la Catalunya Central pugui accedir a la Generalitat. «Intentem fer aquesta finestra única i acostar-nos més a la població de la Catalunya Central». També va esmentar la racionalització dels recursos i l´estalvi consegüent. Va coincidir amb Castellanos que la futura seu «reforça la presència del Govern a la Catalunya Central. No només la presència sinó també la governabilitat. És una aposta clara d´aquest govern per la nostra vegueria».

Aloy també es va referir a la vegueria. Va recordar que, abans que jutjats, l´edifici de la Baixada de la Seu, que és del segle XVII, va ser palau del consell de la ciutat. «Quatre segles i mig després, el recuperem com a edifici governamental». Va remarcar la seva situació al rovell de l´ou, al turó originari de la ciutat i al costat de l´edifici més important de Manresa, la Seu, i va incidir en la important dinamització que aportarà.

Castellanos va esmentar que el 2013 es va fer un pla de racionalització de les dependències administratives del qual serà fruit l´edifici de Manresa on, va esmentar que, a banda dels serveis previstos, s´hi podran encabir altres serveis territorials que es puguin desplegar en un futur a la Catalunya Central. En va destacar, entre d´altres, «la capacitat de transformació urbana». Les obres inclouran la reurbanització de l´entorn.

Prem per veure més contingut per a tu