Les comarques de la Catalunya central copen les primeres posicions del rànquing de velocitat de transmissió de l'epidèmia que elabora del Departament de Salut de la Generalitat. La bona notícia és que Manresa ha frenat el progressiu augment de risc de rebrot quan s'acostava als 500 punts.

El Berguedà, el Solsonès i el Moianès ocupen, respectivament, les tres primeres posicions, però això no és tot perquè, tenint en compte les comarques de l'àmbit de cobertura de Regió7, la Cerdanya és la cinquena. Només queda pel mig el Ripollès, en la quarta posició, segons les darreres dades del Departament de Salut, que corresponen al dia 6 de desembre perquè es fan públiques amb quatre dies de decalatge.

No es tracta d'una acumulació en les primeres posicions ocasionals sinó que és fruit de l'empitjorament de les dades d'aquest indicador.

El Berguedà ja era la primera comarca catalana en risc de transmissió i el que ha fet és empitjorar encara més el registre passant de 2,65 a 2,79. Això vol dir que per cada deu persones infectades s'està contagiant a 28.

El Solsonès ha passat en vint-i-quatre hores de la cinquena a la segona posició, amb un indicador de 2,33 quan el dia anterior era 1,90.

Al Moianès també han anat a pitjor les xifres i ha pujat una posició, de la quarta a la tercera i de 1,91 a 2,10.

A més, la Cerdanya s'incorpora com a cinquena del rànquing de risc de rebrot amb 1,58 punts. Són quatre comarques de l'àmbit de cobertura del diari en les cinc primeres posicions del total de llistat de comarques de Catalunya.

I no és només la velocitat de transmissió del virus. Un altre indicador, el de risc de rebrot tampoc aporta dades positives.

La Cerdanya es manté com a segona comarca en risc de rebrot de tot Catalunya, amb 914 punts.

La capital de la Cerdanya, Puigcerdà, suma un altre dia més encapçalant el llistat de risc de rebrot de les ciutats triades per Salut, amb 1.059 punts, ahir eren 1.053.

El Solsonès es manté com la quarta comarca en risc de rebrot, amb 656 punts. Tot seguit hi ha el Berguedà, 409, que és la cinquena, quan vint-i-quatre hores abans era la setena. El Moianès és la vuitena amb 379. L'Alt Urgell és la desena, amb 353.

Millora a Manresa i el Bages

Les bones notícies les posen avui Manresa i la comarca del Bages. El risc de rebrot de Manresa baixa després de la tendència a l'alça que mantenia des del 27 de novembre.

En aquest temps va passar dels 330 punts de risc de rebrot a fregar els cinc-cents, concretament 489, i ara baixa a 473. Caldrà veure si es tracta d'una tendència a la baixa o una ziga-zaga més de l'estadística.

La comarca del Bages manté els mateixos indicadors que el dia anterior, 314 de risc de rebrot i 1,14 de velocitat de transmissió, però aconsegueix passar de l'onzena a la dotzena posició, per l'empitjorament de la situació de les comarques que la precedien en el rànquing. Així que hi ha una millora relativa.

Un dia més, l'índex de risc rebrot de la comarca de l'Anoia és l'únic dels indicadors analitzats que es manté per sota de la mitjana catalana. L'Anoia té 170 punts de risc de rebrot i 0,99 de velocitat de transmissió i la mitjana catalana és de 189 i 0,96.

A Catalunya, l'Rt es manté en 0,96, mentre que el risc de rebrot baixa a 189 (-1)

La velocitat de propagació a tot el Principat es manté estable aquest dimecres en el 0,96, després de dos dies consecutius de lleugeres baixades. El risc de rebrot continua a la baixa però amb un petit descens d'un punt i està ara en 189. En canvi, la incidència a 14 dies puja lleugerament i se situa en 213,29 (dimecres estava en 212,65).

Segons Salut, s'han declarat 1.446 nous casos confirmats per PCR o Tests d'Antígens (TA), fins als 321.340 des de l'inici de la pandèmia. El 3,64% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

També s'ha informat de 33 noves morts i el total és de 16.251. Hi ha 1.491 pacients ingressats als hospitals amb covid-19, 92 menys, i 360 persones a l'UCI (-12).