Segueix-nos a les xarxes socials:

Alumnes del Guillem Catà dissenyen una aula anticovid de baix cost

El professorat de l'institut manresà elabora material didàctic de construcció amb fusta per a centres d'ensenyament de tot l'Estat

Alumnes del Guillem Catà dissenyen una aula anticovid de baix costarxiu particular

L´Institut Guillem Catà, de Manresa tira endavant la construcció d'una aula anticovid de baix cost oberta i de fusta.

Es tracta d'un projecte dels estudis de Fusteria del centre educatiu que pretén facilitar que aquestes aules es puguin replicar arreu. Per això el professorat elabora material didàctic de construcció amb fusta per a centres educatius de tot l'Estat.

La iniciativa és fruit d'un procés que va començar quan a l'inici del curs acadèmic 2017-2018, els alumnes de fusteria de l'Institut Guillem Catà van començar un projecte basat en el disseny, fabricació i mecanització d'una aula de fusta autosuficient energèticament.

Una aula «d'emissió zero», expliquen des del centre educatiu, perquè en tot el seu cicle de materialització la contaminació generada fos inexistent.

Amb l'execució del projecte es va aconseguir formar l'alumnat en continguts específics de la construcció amb fusta. Aquesta especialitat formativa no estava contemplada dins els currículums dels cicles formatius de fusteria, tot i tractar-se d'un nou sector constructiu amb mostres d'un creixement exponencial.

Les empreses del sector van col·laborar tant en la part formativa de l'alumnat i professorat com també en la d'aportació dels materials necessaris per a l'execució de l'Aula de Fusta, que van anomenar «Aula Carles Capdevila» en homenatge al que va ser periodista i persona especialment sensible als temes d'Educació. L'Aula va guanyar el premi Baldiri i Reixac en l'apartat d'estímul.

Amb aquest projecte, una vegada finalitzat i en ús habitual com aula dels alumnes de fusteria, es va aconseguir la creació d'un Mòdul Formatiu específic de construcció amb fusta, desenvolupat actualment en els cicles de Fusteria i Moble.

Sempre segons el relat de l'institut manresà, el mòdul, juntament amb la concessió d'una beca per part de Dualiza Bankia i FP-Empresa, va fer possible la signatura d'un conveni amb l'empresa Tallfusta de Balsareny.

Aquest conveni ha obert les portes al fet que alumnes i professors del cicle de Grau Superior de Fusteria participin de manera activa en processos industrials i de gestió de l'empresa, ja que han fabricat i instal·lat cases de fusta.

Situada sota quatre pins

Els resultats d'aprenentatge d'aquest conveni de col·laboració, es materialitzen en el projecte «Open to open» en el qual el professorat elaborarà un material didàctic de construcció amb fusta, que serà ofert a la resta de centres educatius de la família professional de Fusta i Moble de tot l'Estat Espanyol.

Els alumnes dissenyen, fabriquen i instal·len una Aula Oberta Anticovid, que s'ubicarà al pati de l'institut, en un espai sota quatre pins. Aquesta aula serà concebuda i dissenyada per tal de ser fàcilment replicable en altres centres educatius, amb un baix cost d'execució.

Finalment, de la creació d'aquesta Aula Oberta Anticovid, se'n deriven una sèrie de mini-projectes on participaran alumnes d'altres cicles formatius, d'ESO i de Batxillerat del propi centre educatiu.

Prem per veure més contingut per a tu