Manresa s'ha quedat sense una de les residències d'avis privades més cèntriques que hi havia a la ciutat. La residència de la tercera edat Casa Padró ha tancat portes. El geriàtric situat al primer pis de l'edifici que hi ha al número 38 del Passeig de Pere III, on també hi ha un petit hotel, disposava de 23 places privades i cinc de centre de dia també privades.

Fins ahir no va ser possible confirmar el tancament del geriàtric. Fonts solvents d'altres residències d'avis de Manresa, on justament ha anat a treballar alguna de les persones que ha perdut la feina fruit del tancament de la residència Casa Padró, van corroborar la clausura del centre, que ha suposat repartir els avis que hi havia per altres residències de la ciutat. Segons aquestes fonts, els responsables van informar del tancament amb quinze dies d'antelació tant a les famílies dels ancians residents com als treballadors. Des de principi d'any ja tenien decidit tancar portes.

De dos anys a sis mesos

La covid no ha posat les coses fàcils a les residències d'avis. La directora d'una d'elles explicava ahir a Regió7 que, mentre que l'espera habitual per aconseguir una plaça al seu centre sol ser d'un any i mig i fins i tot de dos, a començament d'aquest 2021, amb la vacunació anticovid molt incipient i amb totes les restriccions actives, de manera que els avis no podien sortir dels centres, hi havia poques famílies que havien sol·licitat plaça que es decidissin a no ocupar-la, la qual cosa va portar alguns geriàtrics a viure moments delicats atès que no podien omplir totes les places disponibles, amb el perjudici econòmic que això els comportava.

Justament aquesta va ser una de les raons que, segons la Plataforma en defensa de les pensions i dels drets de la gent gran de Manresa, els va exposar l'Ajuntament per treure ferro als retards que s'estan produint pel que fa al calendari previst per fer realitat una residència pública al barri del Xup de Manresa (vegeu el desglossat de sota): el fet que, a diferència del que ha estat sempre habitual, sobretot en una ciutat envellida com Manresa, actualment hi hagi places disponibles als geriàtrics.

Una altra residència de la capital del Bages amb qui va parlar ahir aquest diari també va admetre que a començament d'any van tenir problemes per omplir totes les places, malgrat que la situació s'ha anat normalitzant amb el pas del mesos. «Hi ha hagut una època que ha costat molt però ara estem bé», asseguraven.

Que la gran majoria dels avis residents estiguin vacunats, juntament amb el fet que a partir de mitjan de febrer se'ls permeti sortir de les residències després d'haver passat pràcticament un any aïllats, ha donat una empenta a l'ocupació de les places que fa quatre mesos quedaven vacants. Una de les directores amb qui va parlar ahir aquest diari afirmava que en el moment més crític «ja no sabia a qui trucar per omplir» les que tenia a disposició.