El sector públic de Manresa es manifesta aquest dimarts al matí contra l'"abús" de temporalitat, per reclamar que els treballadors que faci més de tres anys que estan al seu lloc de feina es converteixin en fixos i protestar contra el decret aprovat pel Govern central per regularitzar la seva situació.

Manifestants del sector públic davant de la delegació d'Ensenyament, a la carretera de Vic de Manresa David Bricollé

La convocatòria s'ha reunit a 2/4 de nou a la delegació d'Ensenyament, situada al número 175 de la carretera de Vic, per fer una marxa cap a Renfe amb la intenció de desplaçar-se fins a Barcelona on s'ha convocat una manifestació a les 12:30 hores a plaça Urquinaona. 'Cap interina al carrer, les que hi som ens quedem', 'Això ja dura massa, volem la nostra plaça' o 'Ministra Montero, no volem cap ERO', són alguns dels crits que s'han sentit a la marxa, que s'ha aturat davant la seu de CCOO per protestar per l'actuació del sindicat, que no ha secundat la vaga, de la mateixa manera que no ho ha fet UGT.

Els sindicats que han convocat ambdues vagues són els que formen part de la Taula sindical de Catalunya: Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera (SOTA), sense el suport d'UGT i CC.OO. I en el cas de la regió central, també s'hi ha afegit l'Acció Sindical del Bages.

Seguiment de la vaga

La Generalitat ha informat que la jornada s'està desenvolupant sense incidents i que 5.392 empleats, un 2,85% de la plantilla, ha fet vaga, segons les dades de les dotze del migdia. La participació ha sigut més alta al Departament d'Acció Exterior (13,86%) i a l'Educació (4,83%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s'ha mobilitzat és d'educació, amb 4.633 vaguistes.

Segons la Intersindical-CSC, l'aturada s'ha seguit més a l'educació universitària, sobretot el personal d'administració i serveis.

D'altra banda, la vaga s'ha seguit poc a la Sanitat (0,32%), sector que comptava amb uns serveis mínims molt alts.

La llei actual, insuficient

Els manifestants han denunciat que a l'administració la taxa de temporalitat és d'un 30% de mitjana, quan hauria de ser del 8%. En alguns departaments, aquests percentatges s'enfilen fins a més de la meitat i alguns cossos, com les TEEI, no havien tingut mai oposicions. Els mobilitzats denuncien que aquests contractes es troben en frau de llei perquè fa més de tres anys que treballen a l'administració sense haver pogut consolidar el lloc de feina.

Després d'una sentència de la justícia europea, el govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Després d'un acord amb ERC i PNB, l'executiu estatal ha accedit a tirar endavant un concurs de mèrits –i no oposicions- per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça. A partir dels tres anys, s'optarà per un concurs i oposició, donant l'opció que la fase d'oposició no sigui eliminatòria.

Els sindicats convocants de l'aturada troben que l'esmena és "absolutament insuficient" si no es tracta d'un procés restringit i de resultat cert. A més, consideren que tots els treballadors que fa més de tres anys que treballen amb un contracte temporal –sigui ocupant una mateixa vacant o més d'una– haurien de poder-se consolidar la seva situació.

Alhora, insisteixen que cal paralitzar les convocatòries en curs que incloguin places ocupades per personal interí en abús de temporalitat, com les auxiliars de geriatria.

La Taula Sindical ja va convocar una vaga al sector públic el passat 28 d'octubre, que va tenir un seguiment desigual, amb més mobilització a sectors com l'educació, que, precisament, també estan convocats a la vaga el 2 de desembre per part de CGT. Els sindicats asseguren que gràcies a aquesta mobilització, a totes les que ha fet el col·lectiu dels interins, la classe política va modificar els seus plantejaments i va accedir a plantejar un concurs de mèrit excepcional.

En aquest sentit, tant els membres de la Taula Sindical com la Intersindical-CSC esperen poder influir en el text que ha de votar el Congrés dels Diputats aquest dijous amb la vaga.

Serveis mínims

El Govern ha establert uns serveis mínims del 85% per al transport durant la jornada de vaga, tant per a trens de Rodalies, Metro, autobusos i tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), com per al servei d'autobusos cap a l'Aeroport de Barcelona-El Prat i altres serveis de transport.

En el cas de l'educació, el Govern ha decretat que ha d'haver-hi dos docents per cada quatre classes d'infantil i de primària, un docent per cada tres classes a secundària i, per a educació especial, guarderies, menjadors i activitats complementàries, el 50% de la plantilla com a mínim.

Les televisions i ràdios públiques hauran d'emetre el 50% dels continguts habituals i l'emissió de la informació necessària "en cas que es produeixi una emergència per a la població".

Hospitals i justícia

Els hospitals hauran de tenir un funcionament normal en urgències, unitats especials --com per exemple les de vigilància intensiva--, el circuit assistencial de Covid-19 en l'atenció primària i la campanya de vacunació. A més, hauran de garantir "els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital", a més d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable.

Els serveis de neteja de centres sanitaris hauran de mantenir l'activitat normal a les àrees d'alt risc i "amb la totalitat de la plantilla".

Pel que fa als cossos de la Conselleria de Justícia, el personal de centres penitenciaris haurà de treballar com un dia festiu, mentre que el que s'encarrega de rehabilitació haurà de complir amb un 50% del personal i el d'oficines amb un 65%; els jutjats de guàrdia hauran de tenir el 100% dels efectius adscrits.

Al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i les audiències provincials, el personal haurà de garantir els serveis mínims d'un funcionari a cada sala, secció o servei de registre o de presentació d'escrits.