El ple municipal ha aprovat aquesta tarda, per unanimitat, la concessió del títol de Manresana Il·lustre a Maria Matilde Almendros Carcasona (Manresa, 1922-Barcelona, 1995) i la incorporació del seu retrat a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres.

La decisió s'ha pres en el marc dels actes que al llarg d’aquest any celebren el centenari del naixement de la locutora i actriu manresana.

D'aquesta forma es convertirà en la primera Manresana Il·lustre laica i la 27a persona d’una galeria eminentment masculina. L'altra dona és Àngela Margarida Prat de Serafí, «Mare Serafina». A més a més de la distinció ciutadana, també es col·locarà una placa commemorativa a l’edifici de Manresa on l’actriu i locutora va viure els primers anys, al carrer Vilanova.

L'encarregada de fer la seva glossa al ple ha estat Pilar Goñi Garriga, que hi ha intervingut fent ús del reglament de participació ciutadana com a comissària de l'Any Maria Matilde Almendros.

Almendros va ser una de les locutores més populars de Catalunya, pionera de les emissions radiofòniques en català a partir del 1940 en el programa de Ràdio Club Manresa, i una de les actrius més reconegudes de la seva època. Al llarg de la seva vida professional sempre va compaginar aquestes dues passions: el teatre i la ràdio.

El 1999 se li va donar el nom de Maria Matilde Almendros a la plaça existent entre els carrers de l’Arquitecte Gaudi i de Sant Joan d’en Coll.