Des que va arrencar l’any 2022 fins al setembre es van registrar a Espanya 54 grans incendis forestals, amb més de 252.000 hectàrees calcinades. És la xifra més alta des del 2012. Només a la Comunitat Valenciana es van cremar més de 33.000 hectàrees a Begís, la Vall d’Ebo i Venta del Moro en tot just un mes.

Zamora ha estat una de les grans damnificades, seguida per Saragossa, Lugo, Ourense i Màlaga. Gairebé cap punt de la geografia espanyola n’ha sortit indemne, perquè les flames van afectar fins les illes Canàries, amb l’incendi a San Juan de la Rambla a Santa Cruz de Tenerife. Catalunya, encara que en menor mesura, va tenir el d’Artesa de Segre, amb gairebé 3.000 hectàrees.

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, que elabora informes postincendi, detecta els mateixos patrons a les zones cremades. Pèrdua de l’escorça vegetal, risc d’infecció per plagues i el més preocupant: l’arrossegament de llavors i nutrients amb les pluges torrencials de la tardor. Les cendres que arriben als rius, a més, suposen una font de contaminació preocupant.

Les seves recomanacions passen per la recuperació de cultius i pràctiques agrícoles tradicionals per prevenir incendis. La gestió sostenible de la muntanya és la gran demanda dels municipis forestals, i això implica població i recursos.