Castellterçol ha inaugurat aquest dilluns un nou bust que recorda la figura d’Enric Prat de la Riba, fill de la població. L’estrena s’ha fet com a inici de l’acte que el municipi moianès celebra cada 1 d’agost, coincidint amb l’aniversari de la mort de qui va ser impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània. La nova escultura s’ha col·locat davant la Casa Museu, en una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Castellterçol i la Diputació de Barcelona.

L’acte va comptar amb una conferència a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, sobre les personalitats de Francesca Bonnemaison i Nativitat Yarza, com a referents del catalanisme i el republicanisme, dins els actes de la commemoració dels 150 anys del seu naixement.

Nativitat Yarza va ser la primera alcaldessa a Catalunya i a tot l’Estat espanyol elegida democràticament a les eleccions del gener del 1934 en la candidatura d’ERC de Bellprat. Mestra, miliciana i política. La seva activitat política, docent i social va ser marcada per un sòlid compromís vital per defensar aquells ideals que volien que Catalunya fos un país modern, un país democràtic i un país compromès amb els valors de la igualtat.

Francesca Bonnemaison, pedagoga i escriptora, va ser un personatge clau de la història social i política de Catalunya al primer terç del segle XX. Va destacar per la seva aportació en la lluita dels drets de les dones a accedir a l’educació, i amb la proclamació de la República s’implicà en la vida política participant en les campanyes a favor del vot femení (1931) i presidí la secció femenina de la Lliga Regionalista (1932). L’acte es va cloure amb un concert de Mireia Vives i Borja Penalba.