Quan falten unes poques hores per a la presentació de la Guia Michelin Espanya & Portugal 2015 gairebé no se sap res del repartiment de les cobejades estrelles, llevat que hi haurà "molts nous restaurants amb una" i que estaran repartits "per tota la geografia", segons han avançat fonts de la prestigiosa publicació.

Entre els favorits per sumar la tercera estrella Michelin hi ha el restaurant del manresà, Jordi Cruz, ubicat a Barcelona. El llistat dels establiments que tindran una, dues i tres estrelles de 2015 es coneixerà aquesta nit en una gala que, per primera vegada, tindrà accent andalús, ja que se celebrarà a l'hotel Los Monteros de Marbella (Màlaga).

"Hi haurà molts restaurants amb una estrella, fet que confirma la tendència dels últims tres anys de la Guia Michelin d'apostar pels nous talents de la cuina elaborada i d'avantguarda", anuncia la font. "És la banqueta de la cuina, perquè seran els futurs dos i tres estrelles", afegeix.

En les últimes edicions, la prestigiosa guia francesa de l'alta gastronomia ha atorgat la seva primera estrella a una mitjana de vint restaurants per any, reconeixent el treball de noves generacions que aposten per la cuina creativa, el que garanteix el seu futur.

Queda per saber si hi haurà alguna incorporació a l'Olimp dels triestrellats. Candidats no en falten i en les travesses de les publicacions especialitzades es repeteixen noms d'altres anys com a favorits i s'incorporen altres nous que han elevat el seu nivell per fer-se mereixedors de la màxima distinció culinària.

Santceloni d'Óscar Velasco (Madrid), ABaC de Jordi Cruz (Barcelona), Atri de Toño Pérez (Càceres), Miramar de Paco Pérez (Llançà, Girona) i Mugaritz de Luis Andoni Aduriz (Errenteria, Guipúscoa), predominen en les llistes dels preferits per la crítica gastronòmica per sumar-se als vuit triestrellats, club que aquest any podria no augmentar.