Es pot estar aïllat del món a només 7 minuts en cotxe i a mitja hora a peu d´un nucli urbà? Si tenim en compte el rànquing de les 7 cases més aïllades del món elaborat per la revista digital d´arquitectura, disseny i construcció AltoEfecto.com, la resposta és que sí. Entre els espais habitables més recòndits del planeta, al número 3 figura la casa de turisme rural Cal Cabreta de Cardona. Es tracta d´una masia al mig de la muntanya, en plena natura, lluny del brogit de la vida urbana, però a uns escassos 3 quilòmetres de la vila ducal.

El fet és tan sorprenent que fins i tot va sobtar als mateixos propietaris que ho van descobrir, per casualitat, tot navegant per Internet. La propietària de la masia, Ester Argerich, assegura que van quedar «molt sorpresos» quan van veure que apareixien a la llista perquè «sí que estem aïllats, però no ens pensàvem que tant!», bromeja. Tot i així, per a Argerich, que inicialment va pensar que era una broma, «sempre és una alegria que es fixin en casa teva i estem contents que hagi cridat l´atenció».

La masia cardonina apareix al rànquing del web d´arquitectura com una de «les cases aïllades més sorprenents» del planeta, de les quals destaca «l´habilitat de l´ésser humà per construir en els terrenys més allunyats i complicats».

La masia bagenca apareix al costat d´indrets tan recòndits com una casa al mig d´un illot del sud d´Islàndia i un refugi d´alpinistes del nord d´Itàlia. Entre les cases més aïllades del món també figura un refugi al capdamunt de la muntanya boliviana de Chacaltaya, a la Paz, a 5.000 metres d´altura; un refugi d´alpinistes a Suïssa; una ermita incrustada en una muntanya de la província italiana de Trento i un temple georgià situat a la punta d´un monòlit, a 40 metres d´altura.

Cal Cabreta és, efectivament, una casa aïllada, però no per la distància que la separa del nucli urbà. La masia, que disposa de sis habitacions i té una capacitat de fins a 20 persones, és a molt poca distància de Cardona, però «un cop ets allà sí que estàs aïllat perquè queda al mig de la natura, en una zona envoltada de bosc molt tranquil·la i ideal per desconnectar, veure les estrelles i escoltar els ocells», diu la propietària.

Aquesta pau és la que destaquen els clients que hi fan cap, sobretot els caps de setmana, principalment provinents de l´àrea metropolitana. «Si busquen silenci i tranquil·litat, tenen la pau que volen; i si volen fer soroll, tampoc no molesten a ningú», diu Argerich. A més, destaca que la casa rural és a tocar de diversos atractius turístics com la Muntanya de Sal o el castell de Cardona.

Cal Cabreta és una masia de pedra del segle XVIII situada enmig del bosc que la cardonina, de 53 anys, i la seva família van comprar fa 30 anys «quan no tenia ni aigua ni llum». Inicialment, la van començar a adequar «per a l´esbarjo familiar», però quan Argerich va quedar sense feina es van plantejar adequar-la com a casa de turisme rural. I ja fa dotze anys que s´hi dediquen. Tot i les reformes, van conservar al màxim tant la seva estructura com els materials d´origen: la pedra i la fusta.

Encara que sembli una paradoxa, Cal Cabreta figura a Internet com una de les 7 cases més aïllades del món, cosa que demostra que l´aïllament no és qüestió només de distància sinó també de sensació. Aquestes són les altres cases:

Casa Elliðaey (Islàndia)

Ubicada en un illot al sud d´Islàndia, serveix de refugi per als membres de l´associació de caça del país.

Refugi Fonda Savio (Itàlia)

Ubicat a Auronzo Di Cadore, al nord d´Itàlia, aquest refugi és utilitzat pels alpinistes que escalen a la zona.

Refugi Chacaltaya (Bolívia)

A més de 5.000 metres al capdamunt de la muntanya Chacaltaya, a la Paz, el refugi és utilitzat per esquiadors.

Cabana Solvay (Suïssa)

Construïda el 1915, és propietat del Club Suís d´Alpinisme i serveix de refugi als escaladors del Matterhorn.

Ermita de San Colombano (Itàlia)

Incrustada a la muntanya hi ha aquesta ermita a la província de Trento. L´església és datada del 1939.

Pilar Katskhi (Geòrgia)

En un monòlit natural, a la vall de Katskhi, a 40 metres d´altura hi ha aquest temple dels segles IX o X.