Visitar Cardona és sentir la història en directe: es pot passejar per una vila medieval, contemplar la grandesa de temples romànics i gòtics i reviure setges i batalles al castell més inexpugnable. Visitar Cardona és també viure l'experiència de trobar-vos dins d'una muntanya de sal única al món i gaudir de rutes per un entorn natural i rural excepcionals. I visitar Cardona també és passar-ho bé en les festes, les fires tradicionals i les activitats culturals que s'hi celebren al llarg de l'any i gaudir del comerç, de la gastronomia i dels productes autòctons que us ofereix el seu centre històric.

 

El parc cultural de la Muntanya de Sal

 

El vell recinte de Mina Nieves ha estat habilitat com a equipament cultural amb la voluntat de plasmar la mil·lenària interrelació establerta entre les persones i la sal. En el marc de les instal·lacions del recinte miner podreu trobar informació sobre la geologia de la vall, la mineralogia de la sal, la seva flora i dels usos que s'ha fet d'aquest recurs.

 

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal ofereix al visitant:

-Un passeig per les antigues instal·lacions mineres: Sota la imponent imatge del castellet de l'antic pou d'extracció del mineral Maria Teresa (46 metres), s'estén l'àrea museogràfica que explica la història de l'explotació industrial de la Vall. També es pot veure la maquinària d'extracció mineral del pou, tal com era quan estava en ple funcionament.

-Un recorregut guiat a 86m de profunditat: A l'interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, es manifesten amb tot el seu esplendor i espectacularitat els diferents plegaments i vetes del jaciment i la diversitat de minerals. Un lloc únic al món!

 

El centre Cardona Medieval

 

Cardona i el seu comtat històric formen part de la ruta turístic cultural Pirineu comtal: rutes del naixement de Catalunya, una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat. A través d'aquesta ruta se'ns apropa a l'essència de la formació del país, en què Cardona hi va tenir un paper fonamental.

 

Situat a la Plaça de la Fira, sota les voltes d'Aimines, just davant de l'Ajuntament, aquest centre facilita la interpretació de la vila i el seu centre històric, declarat Bé d'Interès Cultural. Des d'aquí, s'ofereixen al visitant activitats diverses, especialment un itinerari guiat pel centre històric. També es pot veure l'audiovisual "Els Cardona, senyors de la sal.

 

El conjunt monumental del Castell

 

El castell de Cardona està considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya. Està situat dalt d'un turó, aquesta situació geogràfica respon a la necessitat de defensar l'accés al salí i a la visió privilegiada de les valls del Cardener.

 

El castell de Cardona va ser, des del segle XI i fins al XV, el nucli residencial dels senyors de Cardona. El recinte està dividit meitat per meitat entre els pavellons senyorials i el recinte de la canònica de Sant Vicenç. En destaquen la Torre de la Minyona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina.

 

El castell de Cardona constitueix un excel€lent compendi de fortificació militar que mostra l'evolució de les arts militars des de l'edat mitjana fins a l'època contemporània.

 

El castell fou seu d'un dels llinatges nobiliaris més importants del país i la defensa de l'explotació de les salines comportà que la seva fortificació fos inexpugnable. Destaca la defensa feta durant la guerra de Successió (1711-1714) sent l'última fortalesa que es rendí a les tropes de Felip V.

 

Pel que fa a la Canònica de Sant Vicenç, cal dir que és una obra unitària del segle XI, consagrada entre els anys 1029 i 1040. És un magnífic exemplar romànic que presenta una planta basilical de tres naus rematades per un transsepte, on s'adossen tres absis semicirculars.

 

La nau central està presidida per un ampli presbiteri, la mateixa nau és coberta amb una volta de canó de mig punt. Sota el presbiteri hi ha una cripta que ocupa tot l'espai presbiteral i l'absis central. També destaquen diverses tombes i panteons, com la del duc Ferran I i el comte Joan Ramon Folc I.

 

La visita al Castell de Cardona ofereix la possibilitat de recórrer la fortalesa moderna i les parts del vell castell comtal, com la Torre de la Minyona i l'excepcional col·legiata de Sant Vicenç, joia del romànic llombard català.

 

La millor opció per conèixer el patrimoni

 

EL PACK CULTURAL

Visita guiada al Parc Cultural de la Muntanya de Sal

Visita guiada al Conjunt Monumental del Castell

Visita guiada al Centre Històric de la Vila

 

TARIFA GENERAL:

Adult 17€

(Suplement de 2,50€ per incloure la visita al Museu de Sal Josep Arnau)

 

TARIFA REDUÏDA:

Jubilats 14€*

Nens 12-16 anys 15€*

Nens 5-11 anys 6€

Menor 2-4 anys 3€

(*Suplement de 2,00€ per incloure la visita al Museu de Sal Josep Arnau)

Pack Cultural vàlid durant 6 mesos

 

INFORMACIÓ D'HORARIS A:

www.cardonaturisme.cat